Jubileumi maraton

Negyvenezer futó, többszázezer néző, lezárt utak

 
2013. Ápr. 13. 09:50

Jubileumi maraton

Negyvenezer futó, többszázezer néző, lezárt utak

2013. április 13., Szombat 09:50

Helmut Zilk, Bécs 2008-ban elhunyt legendás polgármestere állt elő az ötlettel, amely 1984-ben valósult meg először. Azóta minden tavasszal megrendezik a Bécsi Maratont. Iparággá nőtte ki magát, mégpedig nyereséges vállalkozássá: Bcs Város 20 millió euró pluszbevételhez jut. A rendezvény nyomán sokaknak támad kedvük a futáshoz: a bécsi sportszerkereskedők évi 700 ezer pár futócipőt értékesítenek.

Az első versenyen 794 futó állt rajthoz, ezen a vasárnapon, a pedig több mint negyvenezren neveztek. Nemzetközi esemény ez a javából: 118 országból érkeznek a versenyzők. Ráadásul az idén mintha az időjárás is kegyeibe fogadná a maratont: végre napsütéses jó időt jósolt a meteorológiai intézet. A rossz idő – legyen az eső, vagy kánikula – persze nem szokta zavarni azokat, akik mindenáron meg akarják tenni ezt a 41,195 kilométeres távot, és a nézők is általában kitartanak. Az idén 300 ezer bámészkodóra számítanak.

Akit nem igazán érdekel a futás, azt persze akár zavarhatja is, hogy ezen a vasárnapon nem könnyű közlekedni. Csaknem egész Bécset lezárják a közúti forgalom elől, igaz, a sajtó bőségesen tájékoztat a menekülő útvonalakról is. Persze a legjobb tipp: ezen a vasárnapon a kocsit leállítani, átszállni a metróra, amelynek szerelvényei a szokottnál is sűrűbben járnak.

Bécs Városnak megéri, hogy figyeljen a lakosság kényelmére. A maraton nagyszerű bevételi forrás, mindent egybevetve 20 millió eurós jövedelem származik belőle. A nevezési díj a szervezés céljait szolgálja, de a külföldről és vidékről érkezők csaknem 80 ezer plusz vendégéjszakát hoznak, és költenek bőven. Nem minden előny mérhető máris számokban: a televíziós közvetítés révén a világban sokan kaphatnak kedvet ellátogatni ide – hiszen a futók gyakorlatilag az egész várost átszelik, sok szépséget látnak. Másodpercekre, amíg a mezőny elhalad. Vagyis az az ötletük támadhat, hogy elmennek, és kicsit alaposabban megnézik ezt a gyönyörű várost.

A szervezőbizottság – élén 1989 óta Wolfgang Konraddal – óriási rutinra és ezzel nemzetközi hírnévre tett szert. A feladat nem egyszerű, számos szempontot kell összehangolni, megannyi tárgyalást folyatatni, ráadásul a jó kommunikáció is elengedhetetlen. Csak tájékoztató röplapból 300 ezer készül. A szervezésre alakult

idejében kezdi a külföld bevonását: 20 ország 53 nemzetközi és nemzeti futóversenyén tájékoztat a tavaszi bécsi rendezvényről. A futók ellátása a legjobb teljesítményt elősegítő itallal és táplálékkal igazi szakmai kihívás.
Ezt megelőzően viszont a futópálya kijelölése a nehéz feladat – ezen áll vagy bukik a siker. Ezernyi szempontot kell figyelembe venni – például azt is, hogy a nézők számára jól megközelíthető legyen a futásra kijelölt szakasz. Szerencsére a bécsi metróhálózat kitűnő segítséget nyújt.

És hogy kik a résztvevők? Ahogyan minden hasonló versenyen, profik és laikusok. Utóbbiak között sokakat az vezet, hogy kipróbálják magukat, teherbírásukat, kitartásukat. Vagy éppen fogadást nyerjenek. Mások szívesen tűnnek ki, celebek, politikusok szeretik megmutatni magukat – pedig ez nem kis próbatétel, hiszen sok hónapos nagyon komoly edzés után lehet csak nekivágni a távnak. Szerencsére adódik könnyítés is: fél-maratont is lehet futni, a fiataloknak és gyerekeknek pedig már előző napon megrendezik a rövidített versenyt.

A hírességek – illetve profi sportolók – között az idei szenzáció az etióp Haile Gebrselassie: a 27-szeres világrekorder hosszútávfutó a félmaratonban indul.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl