Luxuslakosztályok a börtönben

Fodrász szalon és főzés a cellában

 
2012. Nov. 12. 08:02

Luxuslakosztályok a börtönben

Fodrász szalon és főzés a cellában

2012. november 12., Hétfő 08:02

Az osztrák büntetés végrehajtás intézményei, köznapi nevükön a börtönök felkészültek arra, hogy jobb napokat látott és nagyobb luxushoz szokott személyeket is fogadjanak. A kisebb-nagyobb kedvezményeket azonban nemcsak ők kaphatják, aki jól viselkedik, és van rá pénze, celláját díszítheti. A virág, az akvárium aranyhalakkal vagy madárka kalitkában elviselhetőbbé teheti a négy fal közötti mindennapokat.

Az osztrák börtönökben lassan hozzászoknak az előkelő foglyokhoz: van már egykori bankvezér közöttük, és „ha minden jól megy”, vagyis hosszas huzavonák után ítéletek születnek, lesz még több is. És már legalábbis a vádemelés szakaszában van több ügy neves közéleti személyek, nemrégen még nagy hatalmú politikusok ellen.

Ám nem csak ők szeretik az otthonosabb, vagy az emberhez méltóbb körülményeket, esetleg több örömet a szürke és itt aztán igazán egyhangú hétköznapokban. A női fogdák lakói például itt sem szívesen mondanak le a szépítkezésről, így örömmel vették, hogy egyik nevezetes társuk elintézte a hajfestés engedélyezését és lehetőségét. A Fekete Özvegy néven elhíresült Elfriede Blauensteiner harcolta ki ügyvédje segítségével ezt a jogot, így manapság legalábbis a schwarzaui női börtön lakói fodrászhoz is járhatnak. A szalon nincs túl messze: a közeli Gerasdorf fiatal foglyai (több mint száz 14 és 27 év közötti fiú) közül tanulják itt többen e szakmát fogságuk ideje alatt. Ők hála a Fekete Özvegy kitartó közbenjárásának, a hölgy-foglyokon élesben gyakorolhatják frissen elsajátított tudományukat. Blauensteiner asszony maga nem sokáig élvezhette a sikert, a legalább három gazdag férj, illetve szerető meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt – mindig kifogástalanul ápolt külsejű – hölgy pár éve elhunyt.

A legsúlyosabb bűntények miatt elítélteket a Krems melletti Stein börtönében őrzik. Nyolcszáz jobbára nehéz fiú állandó otthona ez a komor épület, ahol azonban a foglyok szorgalmasan dolgoznak. Bár fizetésüknek alig 10 százalékát kapják meg (75 százalékot az állam tart vissza a kosztért és kvártélyért, 5 százalék a munkanélküli biztosítási alapba megy), közülük többen nem a szabadulás utáni időre gondolnak, hanem az itt töltött mindennapokra. Havonta 400 euró érkezhet „kintről” is, így mindent összevéve 550 euróból javíthatják az ellátásukat, rendelhetnek katalógusból könyvet, újságot, ruhát, berendezési tárgyakat, dvd-t, cd-t. Főzhetnek is, cellájukban engedélyezett a főzőlap. Bevásárolni a börtönboltban lehet. Egyszer egy héten válogathatnak az illatszerek, alapvető élelmiszerek, cigaretták, háztartási cikkek közül.

Kisebb lakosztályok szolgálják a házastársi látogatások meghittségét is. Ezekben – a kifogástalan viseletű – foglyok egy-egy alkalommal maximum 13 órát tölthetnek párjukkal.

Ha vannak is igazán csinos cellák, képekkel a falon, jó minőségű tévé készülékkel, számítógéppel (az internet használata nem engedélyezett), azért a börtönélet így sem tiszta öröm. Napi egy óra a szabad levegőn, meghatározott időben, vagyis a mozgás abszolút korlátozása senkinek sem lehet a vágya. Az illetékesek azonban úgy vélik, a humánus bánásmód mindenkit megillet, vagyis az elítéltek megfosztása a szabadságtól elegendő büntetés.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl