Katonák a nyugati határon

Az osztrák kormány bekeményít

 
2017. Aug. 17. 10:55

Katonák a nyugati határon

Az osztrák kormány bekeményít

2017. augusztus 17., Csütörtök 10:55

Ausztria nyugati tartományaiban, kiváltképp a határvidéken kellemetlen meglepetések érhetik az autósokat: nemcsak a fokozott és szúrópróbaszerű ellenőrzés (és esetleg emiatt a torlódás), hanem a katonák látványa is sokkolhat. Az osztrák kormány a hét közepétől a hadsereg segítségét veszi igénybe az illegális menekültek, illetve az embercsempészek elleni harcban. 

A legviharosabb napokban a spielberggi határátkelőnél

"Lorry Day" a hangzatos neve az egyes akcióknak, amelyek a nagyobb határellenőrzéseket jelölik. Nemcsak az autó - különösen pedig a teherautó, kamion- forgalmat érinti az intézkedés, hanem a vonatokat, mégpedig a személyszállítókon kívül a tehervonatokat is, miután az elmúlt időszakban különösen Tirolban szúrópróbaszerű ellenőrzéseken aránytalanul sok  illegális határátlépő akadt fenn.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk a legérzékenyebb ponton, a Brenner hágón páncélos állomásozik majd és katonák masíroznak - legalábbis a tiroli tartományi rendőrfőnök erről biztosított. Annyi viszont tény, hogy a hét közepétől hetven katona segíti ebben a tartományban a rendőrség és határőrség ellenőrző tevékenyégét - a közúton és a vasúti szerelvényeken egyaránt. A fokozott szigort indokolja, hogy Tirolban havonta 700-1000  illegális határátlépőt fognak el - tette hozzá a rendőrkapitány. 

A dél-stájerországi határvidéken ugyancsak több ellenőrzést foganatosítanak, mivel az utóbbi időben ismét megszaporodtak az illegálisok csoportos határsértései. Különösen spielbergi határátkelőnél lehet szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítani. A négytagú ellenőrző csapatokban a rendőrök mellett szintén helyet kapnak katonák is, mégpedig fegyverrel felszerelve.

Karintia hasonlóan jár el - ezen a határvidéken az év eleje óta  csaknem 1600 illegális menekültet fogtak el. A Villach környékén  végrehajtott akciókban 18 katona és  vámőrök, közlekedése rendőrök is segédkeznek: elsősorban a teherautókat ellenőrzik. A ccél mindenekelőtt az embercsempészbandák lefülelése.

 

2 komment:
Lackinger Béla | 2017. augusztus 17., Csütörtök 23:20
Ugyan miért "sokkolná" a turistákat egy országhatáron, néhány katona jelenléte? Inkább rendőrök, katonák legyenek ott, mint plüssmackókat osztogató, "Flüchtlinge willkommen" molinós, befüvezett nyikhajok. Amelyik ország nem képes megvédeni a határait, az elveszett.

Klebecskó Oszkár | 2018. augusztus 15., Szerda 19:59
Jobb a katonákat látni mint a kecskebaszó migránsokat

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl