Hogyan készüljünk fel a legrosszabbra?(2.)

János Zsolt tanácsai-2. rész

 
2020. Márc. 6. 13:19

Hogyan készüljünk fel a legrosszabbra?(2.)

János Zsolt tanácsai-2. rész

2020. március 6., Péntek 13:19

Előző cikkünkben János Zsolt, a szervuszausztria.hu Határon túli pénzügyek rovatában rendszeresen publikáló pénzügyi tervező a megjósolt tőzsdekrach realitását, az összeomlás jeleit és valószerűségét, a katasztrófa-jelzések népszerűségét elemezte. Második cikkünkben most tanácsait olvashatjuk arról, hogyan készüljünk fel egy ilyen helyzetre. 

1.tanács János Zsolttól: Tanuljunk a múltbéli pénzügyi válságok fejleményeiből.

Alakítsuk ki a saját képünket az összeomlásról. Így az embert a legrosszabb esetben is kisebb meglepetés éri. „Fekete hattyú”, vagyis valami váratlan esemény mindig felbukkanhat. A nulla százalékos kamat-környezet jelenleg újabb lehetőséget szolgáltat. Hogy az ember hisz-e a válságról szóló híresztelésnek, az saját döntés kérdése. Kifizetődő azonban kialakítani a saját összeomlás-szcenáriót meghatározni!

Mit értünk összeomláson?

Nem sokat érnek a szokásos meghatározások, ha mi magunk mást érzékelünk. Vagy azért, mert már a kisebb változásoknál elveszítjük a hidegvérünket, vagy, mert nem igazán értjük, miért olyan ideges mindenki. Ahhoz, hogy felkészültek legyünk egy válságra, meg kell határoznunk, hol a tűréshatár. Vajon már a tíz százalékos árfolyamesés is drámainak hat, és eladunk mindent, vagy józanul reagálunk, és még -30 százaléknál sem vagyunk idegesek, sőt, akár -50 százaléknál is megőrizzük a nyugalmunkat? Az összeomlás ilyen saját meghatározása alkalmas a felkészülésre és az idegek erősítésére.

Hogyan hatnak ránk a kilengések, és mi a helyzet, ha éveken át tart a piacok hanyatlása?

Egyszer egy tábornok azt mondta nekem, hogy igyekszik a katonáiba és tisztjeiben a lehető legszélesebb skálájú probléma megoldási készséget kifejleszteni. Ezt sok tervjáték gyakorlásával éri el… így a váratlanul kialakuló helyzetben is józanok maradnak és így is cselekednek.

Fontos végiggondolni a szcenáriókat. Eközben megfontolandó, mennyire valószínűek ezek, és mi lehet a következményük.

2.tanács János Zsolttól: Nem szabad kizárólag a lehető legnagyobb hozamot kijelölni befektetési célnak!

Minél pontosabban fogalmazzuk meg a célokat, annál jobban függetlenedhetünk a mindenkori árfolyam alakulásától és a tőkepiac aktuális hangulatától. Segít, ha a viharos időkben hűek maradunk a befektetési stratégiához. Csak a stratégia teszi lehetővé a „kimazsolázást”, és hogy menet közben időről időre realizáljuk a nyereséget. Miért? Mert akkor marad a célra fókuszálás, és kevésbé befolyásolnak minket a különböző vélemények és sajtójelentések.

3.tanács János Zsolttól: Függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő, fontos már most rögzíteni a viselkedési szabályokat.

       Már most fontos leírni, hogyan reagálunk majd az emelkedő illetve a csökkenő piacokra. Az ilyen tervek már a konkrét előfordulás előtt            hasznosak, mert különben az aktuális helyzetet az érzelmeink befolyásolják, és már nem  tudunk józanul dönteni. A  kapzsiság és                      a pánik – párosulva a meglepetés tényezőjével – egyaránt rossz tanácsadó

4.tanács János Zsolttól: Ha megvan a stratégia, fontos azt begyakorolni.

       Ahogy már az előbb említettem az eszköz ehhez a katonaságnál a minél több „tervjáték”… Valójában a legritkábban tudjuk betartani a              lefektetett alapelveket,.. sajnos a tömegtájékoztatás túl nagy befolyást gyakorol ránk. Nagy  a veszélye annak, hogy elfelejtjük az                        alapelveinket. Ha a piacok túl régen hanyatlanak, akkor jelentkezhet - és mindent felboríthat - az „érzelmi szükség-programunk”. Hogy a            spontán ösztönös megérzésünk ellenében tudjunk   cselekedni, ahhoz tréning és fegyelem szükséges, Pontosan olyan helyzetekre  igaz ez, amikor csak úgy bekapcsol az agyunk, és azt súgja: „csak el innen!”. Ez sokféle                  élethelyzetre ésszerű lehet, de semmiképpen  nem az a pénzkezelés helyes stratégiájára.

5.tanács János Zsolttól: Érdemes más, sokkal kevesebb médiát fogyasztani és nagyon kritikusan vizsgálni a forrásokat.

      Nemrégiben írtam egy cikket az egyik nagyon aktuális utolsó tabu témáról. Mi a szülők reakciója, ha gyermekük elköltözik? Hogyan dolgozzák fel az anyák és apák ezt a helyzetet? ..Valószínűleg azért támadtak ilyen                          gondolataim, mert én magam először élem ezt át a lányom hosszabb külföldi útja miatt. A média tanácsadó azt mondta, ha azt akarom, hogy minél többen olvassák el a cikkemet, akkor válasszak minél szenzációsabb és                    feltűnőbb címet.. Igen, így működünk, és ezért vannak oly mértékben jelen a krach jövendölői a maguk sötét jövőképeikkel.  Hagyjuk, hogy szellemileg megmérgezzenek. Vagyis sokkal kevesebb sajtót kellene fogyasztanunk és          még azt is tudatosabban kellene szűrnünk, amit magunkhoz engedünk.Válságidőben a pénzügyi hírek nemcsak hogy nem hasznosak, hanem ellenkezőleg, kontra produktívak, arra csábítanak, hogy eltávolodjunk a                             stratégiánktól. Az érzelemtől fűtött főcímek, képek, videók, az ismétlődő egyszerűsített jelentések..Ezek a képekérik el a legegyszerűbben a tudatalattinkat. Ezek csak a „szükségállapot érzésünket” táplálják. Minél többet                    fogyasztunk belőlük, annál erősebb lesz a menekülési ösztönünk.

Iványi Ildikó 

6.tanács János Zsolttól: A technikai megoldás és az aktuálisan lehetséges átláthatóság sok döntésnek jót tesz.

      Nem célszerű naponta figyelni az értékeket,sem amikor emelkedik az árfolyam – mert ez a figyelem csak ösztönzi a mohóságunkat -, sem amikor esik az árfolyam, - mert ekkor a                menekülési ösztönünk kap hátszelet. A jól összeállított stratégia a háttérben ható napi érzelmeink nélkül működik. Tanulmányok mutatják: aki túl gyakran néz bele a letéti számlájába,        az hajlamos a stratégiájától eltérő spontán reflexekre.

      A fent említett pontok az első lépések ahhoz, hogy sikeres befektetők legyünk és felkészültté váljunk minden piaci meglepetésre. Pillanatnyilag felfelé mutató túlzásokkal van dolgunk,       nem utolsósorban a jegybankok erőteljes ösztönzésére. De ezek lefelé is fordulnak majd. Mikor? A jó stratégia számára ez teljesen mindegy! Ha tudatosítjuk, hogy bármikor                        bekövetkezhet az eltérés a várható átlagtól felfelé és lefelé is, akkor jobban be tudjuk sorolni az aktuális fejleményeket.

     Ebben persze a megfelelő szakember segíthet. Hogy őt megtaláljuk, gyakrabban kell számon kérnünk az átláthatóságot. Hogyan szerezhetjük meg azt a szakértői tanácsot, amely            megoldás a mi szempontunkból? Ha a díjazása jutalékként (bónuszként) van beépítve az eladásra kínált termékbe, akkor ugyancsak korlátozottan lesz képes függetlenül fontolóra             venni az én vásárlói szempontomból felvetett kérdéseimet. Hogy van-e már megfelelő stratégiánk, elkezdjük-e már ma alkalmazni, vagy mindezt elutasítjuk és soha nem csinálunk             semmit, az a piacoknak tulajdonképpen mindegy … a próbaidő most kezdődik.. sok sikert!

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl