“Ez nem egy dél-amerikai diktatúra”

Orbán törvénytervezete a határidő nélküli rendkívüli állapotról

 
2020. Márc. 25. 17:12

“Ez nem egy dél-amerikai diktatúra”

Orbán törvénytervezete a határidő nélküli rendkívüli állapotról

2020. március 25., Szerda 17:12

Orbán Viktor felfogása szerint a korrekt válasz a koronavírus-válságra a demokrácia hosszabb ideig tartó szüneteltetése. Hétfőn a parlament a szükségállapotról szóló törvény (Magyarországon “veszélyhelyzetről szóló törvény”) további meghosszabbításáról akart dönteni.  Ebben szó sincs időbeli korlátozásról – írja budapesti tudósításában Boris Kálnoky.

A kormány először március 11-én hirdette ki a “veszélyhelyzetet. Az érvényes jogrend szerint ezt a rendkívüli állapotot, amelyben számos állampolgári jogot korlátoznak, és amelyben a kormány rendeletek által gyakorolja a hatalmát, a parlamentnek 15 naponként kell meghosszabbítania, mert egyébként automatikusan megszűnik.

A mostani szükségállapot március 26-án jár le. Mivel a hétfőre tervezett határozathozatal eltért a Házszabálytól, ezért a ritkán alkalmazott négyötödös többségre van szükség az érvényességéhez. A kormány ezért a pártok támogatását kérte.

“Orbán királysága”

Ez kizárt. Az ellenzéki pártok “diktatórikusként bírálják a törvénytervezetet. Tóth Bertalan,  a szocialista MSZP elnöke, azt írta a facebook-oldalán, hogy pártja egyetlen olyan törvényt sem szavaz meg, amely “ Magyarországot meghatározatlan időre kiszolgáltatja Orbán Viktornak”. A nemzeti konzervatív Jobbik elnöke, Jakab Péter a kormánnyal szemben kritikus “Magyar Hang”című újságnak azt nyilatkozta, hogy készek egy-három hónap időtartamra meghosszabbítani a szükségállapotot, sőt a helyzettől függően akár hosszabb ideig is.

Magyarország azonban nem válhat “dél-amerikai diktatúrává” vagy olyan “királysággá”, amelyben élete végéig Orbán kezében lenne a hatalom. A szavazás elnapolása után az egyszerű többség is elegendő. (Die Presse, 2020.03.23-24.) 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl