Szilveszter Bécsben

Érdemes az osztrák fővárosban köszönteni 2017-et

 
2016. Dec. 26. 10:55

Szilveszter Bécsben

Érdemes az osztrák fővárosban köszönteni 2017-et

2016. december 26., Hétfő 10:55

Nem volt rossz ötlet 27 évvel ezelőtt a szilveszteri ösvény kialakítása Bécsben. Ekkor találták ki, hogy  a bécsi belváros arra alkalmas terein színpadokat állítanak fel, és vidám, tartalmas műsorokkal várják az újévet köszöntőket. Egyre többen kérnek szereplési lehetőséget - ami az ösvény mentén felállított, harapnivaló és italt árusítóknak sem jön rosszul. 

Lehetetlen felsorolni, mi mindenre számíthatnak azok, akik az idén Bécs belvárosában búcsúznak az óévtől, és köszöntik 2017-et. Egy kis ízelítő azonban kedvet csinálhat a csaknem négy kilométeres vándorláshoz. Ezen a kacskaringós  sétaúton – a Szilveszteri Ösvényen  –,  a szórakozni vágyók vagy 4 kilométeren át legalább 100 puncsot, forralt bort, pezsgőt és hozzá  illó falatkákat árusító stand megnyugtató sorfala között haladhatnak. Persze megannyi megállóval, hiszen a tereken, kereszteződésekben felállított alkalmi színpadok műsora közül mindenki számára van olyan, amitől kicsit földbe gyökerezik a lába.  Bár a mulatni vágyókat nem igazán érdeklik a számok, azért megjegyzendő, hogy a 9 színpad összfelülete meghaladja a 80 négyzetmétert, 117 standra adtak ki üzemeltetési engedélyt. A legelső az árusítást megkezdők között a Münze Österreich AG, amely már december 27-től kínálja a szerencsét hozó érméket, köztük az ezüst Wiener Philhamonikert, a valcer 150. évfordulójára kibocsátott emlékérmét, vagy a rézből készült újévi érmét.

Mindez azt is jelenti, hogy nem mindenkinek jutott a karácsonyi ünnepnapok pihenéséből: 300-an építik az utolsó percig a színpadokat, költöztetik a Városháza előli térről a standokat és megmaradt árukészletüket. A kétkezi munkához az építenivalót 40 nyerges vontató hordja.   

A színpadokon egyébként örökzöldeket éppúgy hallgathat a szilveszterező, mint a legfrissebb pop zenét, operettet, kabarét, sőt, az Operaház melletti téren felállított vászonra idén is kivetítik a Denevért. A nagy sikerre való tekintettel idén is lesz olyan színpad, ahol műkedvelők mutathatják be tudományukat - sokak szerint ez a karaoke a legszórakoztatóbb műsor. A csúcspont persze az éjfél, amikor a Wiener Walzer hangjaira ezrek keringőznek a Városháza előtti téren. A hagyományos tűzijáték csak ezután kezdődik - több helyen is, például a belvárostól odébb, a Práter is tízperces tűzijáték helyszíne. A programok nagyjából hajnali két óráig tartanak, de reggel már újra indul a műsor: a Városháza előtt várják a reggelizőket, és azokat, akik itt együtt szeretnék megnézni – meghallgatni a Musikvereinből közvetített, a nagyvászonra kivetített Újévi koncertet.

Általában olyan 600 ezren mulatnak szilveszterkor a bécsi belvárosban – az idén sem számítanak kisebb tömegre. 

Az egyes helyszínekre lebontott  teljes program itt tekinthető meg.  Ezen a linken pedig letölthető az az app is, amely útközben is gyors felvilágosítást ad, hova érdemes bekukkantani...

Készül a tömegközlekedési vállalat is: a pontos menetrendek itt tölthetők le.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl