Miből telik a remek programokra?

Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége

 
2016. Nov. 23. 08:51

Miből telik a remek programokra?

Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége

2016. november 23., Szerda 08:51

Az Esterházy Magánalapítvány kulturális és turisztikai programjai igen népszerűek, honlapunk olvasói is rendszeresen értesülhetnek arról, mikor hova érdemes ellátogatni. Arról azonban kevesebb szó esik, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé e rendezvényeket, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé nyújtunk betekintést - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján.

Kiderül ebből, hogy a csoport jól sáfárkodik a rábízott vagyonnal: 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 2014-hez képest 4,3%-os növekedést jelent. 2005 óta (22,8 millió euró) a forgalom megduplázódott.

A magas jövedelmezőség 2015-ben is jelentős beruházásokat (6,2 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta kereken 53 millió eurót fordítottak ez utóbbi feladatra, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és átalakítására. A beruházások sorozata a turizmus és kultúra területén látványos fejlődést tett lehetővé:  az Esterházy-csoport változatos kulturális és turisztikai kínálatának köszönhető évi több mint 400 000 látogatóval ma már Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciója.  További 80 000 látogatót a kapcsolódó vállalkozások vonzanak - a gasztronómia és a borászat.

Bár a sajtóban levesebb szó esik róla, aligha elhanyagolható tényező az

erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás - a maga 27,7 millió euró forgalmával. Eközben kiemelésre kívánkozik a példamutató környezetvédelem és a természettudatosság, hiszen az Esterházy-területek kereken egyharmadán nem vagy alig folyik gazdálkodási tevékenység és itt a legfontosabb a természet védelme az emberek és az állatok érdekében. 1993-ban lépett érvénybe a Nemzeti Parkokról szóló törvény. Mivel a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park legértékesebb része Esterházy tulajdon, nélküle nem jöhetett volna létre a kezdeményezés. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az UNESCO éppen 15 éve felvette a Világörökségek közé.

2015 tavaszán 900 hektárnyi Esterházy-területen hozták létre  a Fertő-tó nyugati oldalán a Ramsar természetvédelmi területet, a 2015-ös év egyik legnagyobb nemzeti természetvédelmi projektjét.

Az egyes térségek részletes gazdasági eredményeiről későbbi cikkünkben számolunk be  addig is álljon itt a teljes jelentés rövid összegezése.

  • A vállalatcsoport éves forgalma 2015-ben 46,3 millió eurót tett ki, ez 4,3%-os növekedést jelent 2014-hez képest illetve a forgalom megduplázását 2005-höz (22,8 millió euró) viszonyítva. A teljes vállalatcsoport 2015-ös éves forgalma 50,3 millió euró volt.
  • Az összforgalmon belül 27,7 millió euró származik erdő-, mező- illetve egyéb természetgazdálkodásból – ez 4,5 %-os növekedést jelent 2014-hez képest.
  • Az ingatlanvagyon hasznosításából 7,4 millió euró bevétel származott, ez 1,4%-os növekedés a megelőző évhez képest.
  • A bevételeket – az alapítvány céljaival összhangban – a csoport  gazdasági vállalkozásai befektetett vagyonának növelésére (mintegy 3,3 millió euró) illetve a turisztikai és kulturális területek fejlesztésére (2,9 millió euró) fordították.
  • A továbbra is magas adó- és járulékfizetési kötelezettségek összege 7,5 millió euró volt.
  • A cégcsoport 285 főt foglalkoztat, a személyi jellegű ráfordítások összege 13,7 millió eurót tett ki.

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl