Domingo rajongói örülhetnek

Eredeti Macbeth a Theater an der Wien színpadán

 
2016. Nov. 9. 09:18

Domingo rajongói örülhetnek

Eredeti Macbeth a Theater an der Wien színpadán

2016. november 9., Szerda 09:18

Nem szokás egy-egy operabemutatót megelőzően sajtóértekezletet tartani, így a meghívottak sejthették, hogy az alkalom különleges. Így is volt: a Theater an der Wien igazgatója arról számolt be, hogy sikerült Placido Domingot megnyerni egy címszerep eléneklésére.

Verdi Macbeth című operájának így tulajdonképpen két premierje lesz.  A november 11-i, régen meghirdetett bemutató után két nappal már Placido Domingo énekli a címszerepet, ráadásul ez az előadás kissé eltér majd az előzőtől. A világhírű tenor ugyanis azt kérte, hogy számára állítsák elő az eredeti  verziót, amelyben a címszereplő az utolsó jelenetben még egy áriát énekel. Az opera évtizedek óta előadott változatában a hős a színfalak mögött hal meg, a színpad a győztes népé. A november 11-i bemutatóra Bertrand de Billy zenei igazgató az idők folyamán átírt utolsó jelenettel készült, két nappal később viszont az eredeti befejezést láthatják-hallhatják a szerencsések, akik jegyhez jutottak. 

Domingo és de Billy - forrás: Georg Hochmuth

A közönséget,  vagy inkább Domingo tekintélyes rajongói táborát kevéssé érdekli a bizonyos értelemben megváltoztatott történet, sokkal fontosabb, hogy a világhírű tenort hallhatják.

Azon viszont senki sem csodálkozhat, hogy a három előadásra, amelyen Domingo lép fel november 13-17-20) . A legdrágább jegy egyébként 148 euró volt, az állóhely 7 euróba került.

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl