Az idén is felcsendült…

Csendes éj-legenda: orgonába költözött éhes egerek okozhatták

 
2011. Dec. 16. 08:26

Az idén is felcsendült…

Csendes éj-legenda: orgonába költözött éhes egerek okozhatták

2011. december 16., Péntek 08:26

Ki ne ismerné a talán leggyakrabban hallható karácsonyesti dalt, a Csendes éjt ? Szülőhazájában, Ausztriában, szűkebb pátriájában, Salzburgban van csak igazán kultusza: december 24-én évről évre különvonat indul a nevezetes dal szülőfalujába, s ott az eredeti helyszínen egészen különleges előadásban lehet részük a jelenlévőknek.

A Stille Nacht, heilige Nacht nem csak dallam és szöveg, hanem legenda is. Eszerint több mint százkilencven esztendővel ezelőtt, a Salzburg melletti Obendorfban néhány nappal karácsony előtt elromlott a St.Nikolaus templom orgonája, s a roppant szegény faluban javíttatásra gondolni sem lehetett. Sőt, talán a hatás fokozására a legenda úgy szól, hogy a hibát a hangszerbe beköltözött éhes egerek okozták.

Márpedig a Szenteste muzsika nélkül nem volt elképzelhető: szerencsére Joseph Mohr segédlelkésznek volt a fiókjában egy alkalmas költemény, amit megzenésítés céljából rögtön odaadott barátjának. Franz Xavier Gruber azután rekordsebességgel megkomponálta a muzsikát, olyat, amihez elég egy gitár kísérete.

A Szenteste meg volt mentve, de hogy az alkalmi dal nem merült a feledés homáláyba, ahhoz kellett még pár csoda, például egy Karl Mauracher névre hallgató orgonaépítő mester, aki amikor 1825-ben újjávarázsolta a St. Nikolaus templom hangszerét, véletlenül rátalált az immár feleslegessé vált dalra. Hazavitte – Tirolba – s mivel utazó zenész volt, széltében-hosszában játszotta. Manapság Placido Domingo éppúgy a Stille Nacht, heilige Nacht eléneklésével zárja bécsi karácsonyi koncertjét, mint ahogy felcsendült már a dal Samoán, a brazil őserdőben, és van eszkimó szövege is.

A kerek évfordulók különösen látványosak, de a megemlékezéshez elég alkalom maga a Karácsony. Akik vettek már részt ezeken az ilyenkor szervezett kirándulások egyikén, tudják, hogy a csinos kis kápolnában egészen különleges előadást élvezhetnek. A legenda kutatásának vannak elszánt hívei is, a legismertebb az a Hanno Schilf, aki az igazi történetet felfedezte. Ismereteit és a tárgyi emlékeket nem tartotta meg magának: az általa alapított salzburgi múzeum minden részletre kitér. Dokumentumfilmek is készültek a témában, s ha valaki hozzányúl a témához, számíthat arra, hogy Schilf feltűnik, és védelmébe veszi az igaz és csakis az igaz történetet.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl