A bőség zavara: karácsonyi vásárok Bécsben

A Múzeumi Negyed az első, a Városháza előtti a legnagyobb

 
2016. Nov. 2. 13:50

A bőség zavara: karácsonyi vásárok Bécsben

A Múzeumi Negyed az első, a Városháza előtti a legnagyobb

2016. november 2., Szerda 13:50

Mennyivel jobb a bécsieknek: nekik nem kell 250 kilométert utazniuk, ha novembertől karácsonyig kicsit kószálni akarnak valamelyik varázslatos ádventi vásárban. Nem is feltétlenül a legnagyobb a sztár, hiszen szinte minden kerületben, az erre alkalmas nagyobb tereken csalogat egy-egy Christkindlmarkt. A Rathaus előtti persze vezet - és nem is elsősorban a méretei miatt, hanem mert itt kínálják a legtöbb szellemes programot, mégpedig nem csak gyerekeknek.

A Városháza előtt - szakadó esőben - felállították a 27 méter magas fenyőfát: idén az alsó-ausztriai - stájer  Rax fennsíkról érkezett a 130 éves fa, mégpedig egy olyan természetvédelmi területről, amely bécsi fennhatóság alatt áll. Még van egy hét a díszítésre, no és a standok (alpesi házak) felállítására.  

Nincs könnyű dolguk azoknak, akiknek minduntalan valami izgalmas újdonsággal kell meglepniük ennek az Adventi Varázslat névre keresztelt téli örömünnepnek a látogatóit. Sajnálatra mégse szorulnak a rendezők, részben, mert győzik ötlettel, részben mert a siker is az övék. Ehhez itt, a Városháza előtt, bizonyára hozzájárul, hogy a rendező, a tartományi jogú város kellő tapasztalattal rendelkezik, és soha nem takarékoskodik: teheti, hiszen tudja, a ráfordítás bőségesen  megtérül, a rendezvény munkahelyeket biztosít, a standok forgalma adóbevételt termel, és akkor még nem is említettük az ilyenkor alaposan megnőtt idegenforgalmi bevételt.

A bécsi karácsonyi vásárnak hagyománya, története van amely a 13. századig nyúlik vissza. Albrecht császár 1294-ben adományozta a kereskedőknek és az iparosoknak az árusítás privilégiumát, s teremtette meg ezzel - a város polgárainak jobb ellátására hivatkozva - magát a vásárt. Később a vásár jellege, külseje, neve változott.  A XVI. században Tamás-vásárnak hívták, s ekkor  már ott voltak a mézeskalácsárusok portékájukkal.  Magának a  karácsonynak a megünneplése 1814, a Bécsi Kongresszus idejében változott: azóta kerül ajándék is a fa alá, így a kínált portékák köre is bővült, kereskedelmibb jelleget öltött. Jézuska vásárát ekkoriban az egyik szép belvárosi téren tartották.

A Városháza előtti tér 1975 óta ad otthont a rendezvénynek,  lényegében amióta Bécs vezetése felismerte, hogy ez a gyönyörű csipkés épület, kellő megvilágítással hangulatos hátteret nyújt, s önmagában is vonzza a látogatókat. 1984 óta Ádventi Varázslatnak hívják.

Az idén 150 stand - csinos kis alpesi ház - várja a vásárlókat. A kereskedők, akik viszonylag megfizethető, ajándéknak is alkalmas portékát kínálnak, pályázat útján nyerik el az árusítás jogát - nem éppen olcsó bérleti díjat fizetve a városnak. Az árú kínálatot egyébként zsűrizik, a feltételek szigorúak, a műanyagjátékot például nem engedélyezik, a játékfegyvert sem, viszont mézeskalács nélkül nincs karácsonyi vásár. A forralt bor és puncs árusok környezetvédelmi okokból kénytelenek a műanyagpoharakat mellőzni. A cserépbögréért az idén is betétdíjat kell fizetni - a fogyasztó eldöntheti, visszaváltja-e, avagy hazaviszi emléknek.

Újdonságból nincs hiány 2016-ban sem. November 11-től a főbejárat egy gyertyákkal díszített kapu. Viszont a park ősfáinak fény díszítését csak az találja újnak, akinek van emléke a tavalyiról.  A legszembeötlőbb változás az összesen 4500 négyzetméteres jégfelület, amely a park néhány ösvényét is  magában foglalja. Korcsolyát persze lehet bérelni. Mesefigurák várják a gyerekeket, és ahogyan ezt megszokták, benn az épületben, kis műhelyekben maguk készíthetnek ajándékot, süthetnek felnőtt felügyelet mellett  karácsonyi édességet.

A Városháza előtti  vásár "csak" november 11-én nyit - a Múzeumi Negyedben már november 3-án kezdődik a karácsony. A bécsi vásárokat a legjobban a város honlapjának összeállításáról lehet áttekinteni - tény azonban, hogy mindegyiknek van valami sajátossága. A legnagyobbhoz hasonló régi múltra  a Freyung tekinthet vissza idén - itt november 20-án nyitnak az árusok. Sokak szerint a legtöbb különlegességet a 7. kerületi Spittelberg nyújtja - talán mert ez a hagyományos képzőművészeti negyedben van. A Hof, a belvárosban elsősorban az iparművészeti tárgyak kedvelőit vonzza, a Karslplatz programokat is kínál, koncertet és gyerekműsort. És persze a Stephansplatz sem maradhat ki a felsorolásból, nem beszélve Schönbrunnról, a Belvedereről, vagy a régi egyetemi campus területéről, a Szépművészeti  és a Természettudományi Múzeum közötti Mária Terézia térről, vagy a Práterről. De parkok, nagyobb terek is karácsonyi díszbe öltöznek legkésőbb november közepén. Egy biztos: aki  ezekben a hetekben Bécsben sétál, aligha kerülheti ki a karácsonyi vásárokat. A tartományok sem maradnak le, mindenütt csábítják az ajándéktárgyakat - vagy csak egy kis kikapcsolódást - keresőket, és leplezetlenül nagy a versengés: melyik nyeri el a legszebb karácsonyi vásár büszke címet.

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl