Segít a tanácsadó ...5.rész

Mi a munkajogi helyzetem, ha Ausztriában dolgozom?

 
2019. Ápr. 5. 11:36

Segít a tanácsadó ...5.rész

Mi a munkajogi helyzetem, ha Ausztriában dolgozom?

2019. április 5., Péntek 11:36

Az Ausztriában egyre nagyobb számban vállalkozást tervező magyarok gyakran elvesznek a bürokrácia útvesztőiben, vagy legalábbis tanácstalanok, hogyan kezdjék új életüket. Sokan az önállóság mellett döntenek - amihez szintén nem árt a szakértői segítség. A szervuszausztria.hu a cégalapítás és működtetés legalapvetőbb általános információiról indít sorozatot. Egyben javasoljuk: konkrét, egyedi és a cikkeinknél részletesebb tanácsadásért keressék szakértőnket, dr. Berényi Ferencet, aki honlapján elérhető. Portréja egy évekkel ezelőtti cikkünkben itt olvasható.

Sok magyar munkavállaló helyezkedik el egyénileg osztrák munkáltatónál, munkaszerződéssel. Még többen vannak, akiket a vállalatuk küld ki dolgozni, ezt ideiglenes kiküldetésnek nevezzük. Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.

 Amennyiben a dolgozó osztrák munkáltatónál helyezkedik el, akkor csupán arra kell figyelnie, hogy legyen szabályosan megkötött munkaszerződése az alkalmazóval. A szerződés lehet határozott, vagy határozatlan idejű, és tartalmaznia kell a szerződő felek adatain túl a bért, a munkaidőt és a szabadságot is. Fontos tudni, hogy Ausztriában a munkavállalók az év közepén és decemberben dupla fizetést kapnak (ez az un. szabadság, illetve a karácsonyi pénz – mindkettő kedvezőbben adózik!). Minden bejelentés (adóhivatal, TB, stb.), valamint az adók és járulékok befizetése a munkáltató kötelessége. A munkaviszony megszűnése esetén célszerű az eltelt munkaviszonyról igazolást beszerezni a munkáltatótól, mivel később nyugdíjra is jogosultak vagyunk az adott időszakra.

 Kiküldetés esetén a legfontosabb, hogy a dolgozó el legyen látva a magyar Egészségbiztosítási Pénztár un. A1 típusú nyomtatványával, ami egyrészt mentesít az osztrák járulékfizetési kötelezettség alól, másrészt jogosultságot teremt az osztrák orvosi ellátásra, amennyiben erre szükség lenne (az ellátás nem feltétlenül teljesen ingyenes, a magyar dolgozóknak is téríteniük kell azt, amit egy osztrák állampolgárnak). Ugyancsak lényeges, hogy a kiküldött dolgozó be legyen jelentve az osztrák hatóságoknál, mint kiküldött, ez a magyar munkáltató felelőssége – hangsúlyozza a szakértő. Az utóbbi időben az osztrák hatóságok egyre sűrűbben ellenőrzik az előírt okmányok meglétét a munkahelyen és főleg, hogy a kiküldő vállalat betartja-e az osztrák Bér- és Szociális Dömping Leküzdésére vonatkozó Törvény minimális bérre vonatkozó rendelkezéseit. Mindkét esetben hiba felfedezése esetén komoly közigazgatási bírság kiszabásával kell számolnia a magyar cégnek. 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl