Újévi koncert filmekkel dúsítva

 
2014. Dec. 31. 09:22

Újévi koncert filmekkel dúsítva

2014. december 31., Szerda 09:22

Nemcsak a szokásos újévi koncerttel, hanem kiegészítő dokumentumfilmekkel is szórakoztatja – vagy inkább tanítja – a közönséget az osztrák televízió Újév napján. Akinek van módja az ORF2 illetve a 3Sat adását fogni, már reggel 9-től felkészülhet a 11.15-kor kezdődő – és világszerte élőben közvetített – újévi koncertre. A dokumentumfilmek, a koncerttel együtt egyébként január 8.-ig az ORF honlapjáról is letölthetők.


„Az élet tánc” címet adták az alkotók az idősebb Johann Strauss életéről készült filmnek. Érthető, ha a főleg bécsi keringőkből összeállított hangverseny előtt a valcer atyjának tekintett zeneszerzőről szól az időutazás. Ismert zenekutató és könyvszerző szolgáltatta az alapanyagot a filmhez, amely a szórakoztató zene reformerének életét mutatja be, azét a zeneszerzőét, akit manapság inkább az ifjabb Johann Strauss apjaként emlegetik. Pedig ő volt az, aki zeneszerzőtársával, a szintén a jószerével csak január 1-én reflektorfénybe kerülő Joseph Lannerrel együtt alaposan megváltoztatta a biedermeier kor életérzését. A film moderátora Karl Markovics, az az osztrák színész, akit a magyar nézők is jól ismernek.

Nemrégiben Budapesten is vendégszerepelt Zubin Mehta, az idei újévi koncert karmestere, nekünk tehát kétszeresen is érdekes lehet a 9.55-kor – az ORF2-n és a 3Sat-on – sugárzott film. Egy élet partitúrája a címe az összeállításnak, amelyből az is megtudható, hogy az indiai származású karmestert – az Izraeli Filharmonikusok zenei igazgatójának – nem csak az elmúlt évek kötik Bécshez, ahol gyakran vezényel, hanem fiatal kora is – hiszen itt tanult. Nem véletlen az sem, hogy az idén immár ötödször vezényli a nevezetes koncertet: Mehta nemcsak nagyszerű karmester, a Bécsi Filharmonikusok emberi kvalitásai miatt is kedveli.

A Musikverein látványa sem elhanyagolható, az újévi koncert helyszínét virágözön díszíti: 10 óra 40-től a nézők bepillantást nyerhetnek az előkészületekbe. Összesen 30 ezer szál virág érkezik a bécsi kertészetekből, amelyeket azután szorgos kezek helyeznek el – mindig nagyon ízlésesen. Megtudható, hogy az idei balett betétek felvételéhez ezúttal első ízben vették igénybe a Bécsi Egyetem gyönyörű auláját – mintegy tisztelegve egy fontos évforduló előtt: a Ringstrasse 2015.-ben ünnepli 150. születésnapját, vagyis éppen másfél évszázada alakult ki a pompás körút mai képe. A néző azt is megtudhatja, hogyan készül az ORF a közvetítésre, amelynek színvonalát az összeszokott műszaki gárda – no meg a 14 korszerű kamera biztosítja.

11.15-kor azután több mint 90 ország – köztük Magyarország – is bekapcsolódik a közvetítésbe. A szünetben pedig a nevezetes Ringről láthat 25 perces dokumentumfilmet a közönség, már csak azért is, mert a hangversenyhez, a bécsi muzsikához kötődő épületek közül nem egy éppen ezen a körúton helyezkedik el. Mondjuk maga a helyszín, a Musikverein, aztán a Bécsi Opera, no és az Egyetem.

A músorban Franz von Suppé, ifj. Johann Strauss, Josef Strauss, Eduard Strauss, Hans Christian Lumbye, id. Johann Strauss művei csendülnek fel. A közvetítésről készült videó a koncert után egy héten át lehívható

.

5 komment:
VIHOMsahIMmN | 2017. január 29., Vasárnap 09:55
Ah yes, nicely put, eveynore.

apWKmuszc | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
If you want to get read, this is how you <a href="http://wnqnjfa.com">shuold</a> write.

m36tgLJQ7CDy | 2017. február 1., Szerda 17:57
I'm quite pleased with the inifomatorn in this one. TY! http://ijxjqaygoh.com [url=http://nhpqaq.com]nhpqaq[/url] [link=http://qsvswfofgnl.com]qsvswfofgnl[/link]

zlKIYOdW | 2017. február 3., Péntek 23:40
The <a href="http://xpcloui.com">abiilty</a> to think like that shows you're an expert

drnt1gFTWFMQ | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
You really saved my skin with this inmntfarioo. Thanks! http://fphdcrzg.com [url=http://dasroggtaq.com]dasroggtaq[/url] [link=http://ywukberyrq.com]ywukberyrq[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl