A Vörös Fini magával vitte a titkokat a sírba

 
2012. Okt. 31. 18:30

A Vörös Fini magával vitte a titkokat a sírba

2012. október 31., Szerda 18:30

Az osztrák politikai élet különös alakjának haláláról érkezett hír: 78 éves korában elhunyt a „Vörös Fini”, Rudolfine Steindling. Legutóbb 2010-ben került az osztrák sajtó címoldalára, amikor egy zürichi bíróság az NDK annak idején „eltűnt” pénzei ügyében hozott osztrák bankokra nézve elmarasztaló ítéletet.

Az ügyhöz a most elhunyt hölgynek ugyancsak volt köze. A több százmillió schillinges (sőt mai viszonyokra átszámolva eurós) nagyságrendű összeg ugyanis annak idején Rudolfine Steindling, a Novum nevű egykori NDK-s vállalat igazgatója nevén futó számlán landolt. A céget az NDK összeomlása előtt közvetlenül az állampárt pénzeinek kimenekítésére hoztak létre. Az összeg nagyságát magyarázza, hogy annak idején a nyugati vállalatok óriási jutalékot fizettek annak fejében, hogy NDK-s cégekkel üzletelhessenek. A pénzek az NSZEP kasszájába kerültek, illetve a költségvetést gazdagították – vagyis az NDK megszűnésekor volt mit kimenekíteni. A rendszerváltás idején a szóban forgó összeget 250 millió DM-re becsülték.

Rudolfine Fini az osztrák Kommunista Párt vagyonkezelője volt – tíz éven át, 1959-től maga is tagja a pártnak. Két cég révén pedig az NDK vagyonát is igazgatta. A már említett Novum nevű cég fő részvényese az Osztrák KP volt, s ennek okán magának követeli a milliókat, amelyre azonban az egyesült Németország, is igényt tart, mégpedig az egykori NDK-tartományok részére. Az ügy 1992 óta foglalkoztatja a bíróságokat, máig nincs pont a végén. Sok apróság tisztázatlan, s nagyon valószínű, hogy az is marad: Rudolfine Steindling, a Vörös Fini magával vitte a titkokat a sírba.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl