A WikiLeaks elérte Ausztriát

 
2010. Dec. 7. 10:53

A WikiLeaks elérte Ausztriát

2010. december 7., Kedd 10:53

Óriási a szakadék az Ausztria nemzetközi szerepéről festett kép és politikusaik tényleges, igen szerény teljesítménye között – ilyen benyomásokat szereztek a kiszivárgott jelentések szerint az amerikai diplomaták osztrák tárgyalópartnereikről. A mintegy 1700 titkos jelentés valószínűleg a WikiLeaks jóvoltából került egy német hetilaphoz.

A Bécsben akkreditált amerikai diplomaták csalódtak osztrák partnereikben, emiatt frusztráltak és aggódnak. Konkréten úgy látják, hogy Werner Faymann kancellár nem érdeklődik a külpolitika iránt, Michael Spindelegger külügyminiszter viszont elsősorban az osztrák gazdaság támogatásával van elfoglalva. Norbert Darabos védelmi miniszter nemcsak hogy semmiféle érdeklődést nem mutat a kül – és a nemzetközi biztonságpolitika iránt, de ráadásul láthatóan ellenzi az osztrák csapatok veszélyes külföldi bevetéseinek terveit.

Az amerikai diplomaták több konfliktus-helyzetet is feltárnak. Ezek közé tartozik az osztrák vállalatok Iránhoz és Észak-Koreához fűződő üzleti kapcsolata, vagy az, ahogyan Ausztria vonakodik befogadni guantanamói foglyokat.

A diplomaták hazaküldött jelentései újra és újra bírálják az OMV-t, a Steyr-Mannlicher fegyvergyártó konszernt és a Raiffeisenbankot. Utóbbival kapcsolatban a jelentéseket összegző Der Spiegel arról ír, hogy két bankmenedzsert 2006-ben egy korrupciógyanús orosz-ukrán gázügylet vagyonkezelése miatt vontak felelősségre. Az osztrák részvétel egy ilyen ügyletben az amerikaiak rosszallását váltotta ki.

Az osztrák politikusok mindenesetre nem hagyták szó nélkül a bírálatot. Egyes diplomaták magánvéleményéről lehet szó – idézte szóvivője Faymann kancellárt. Ez nem lényeges, a fontos a politikusok közötti kapcsolat, vagyis a kormánytagok közötti viszony, márpedig ez meglehetősen intenzív. Van válasz a Der Spiegel által megfogalmazott bírálatra, konkréten a guantanmói foglyok befogadásának elutasításáról: Ausztria semleges állam, s mint ilyen döntéseit szuverén módon hozza, anélkül hogy egyik v agy másik fél érdekeihez igazodna.

Norbert Darabos védelmi miniszter ennél keményebben válaszol. Szóvivője szerint magyarázatot követel a meglepetést és csodálkozást kiváltó kritikával kapcsolatban. Utóbbi egyébként nem tanúskodik vajmi nagy politikai hozzáértésről – tette hozzá a szóvivő. Ugyanis az elhangzottakkal ellentétben Darabos számára a nemzetközi bevetések igen fontosak.

A Zöldek védik

Miközben a titkos iratokat a világ elé táró WikiLeaks világszerte bírálat tárgya, a nagy leleplezéseiről ismert Peter Pilz, az osztrák Zöldek biztonsági szóvivője menedékjogot sürgetett Julian Assange számára. Nem járja, hogy a WikiLeaks vezetőjét Amerika és európai szövetségesei olyasmiért üldözzék, amit a világ minden újságírója megtenne. Védelmet érdemel, hiszen aligha számíthat a jelenlegi körülmények között elfogulatlan bírósági tárgyalásra – véli Pilz, aki szerint Ausztriának politikai menedékjogot kellene adnia neki. A követelés elkésett: időközben letartóztatták a nemi erőszakkal vádolt férfiút.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39