Karácsonyi ajándék Ausztriának

Marad a top besorolás, és a takarékosság is

 
2011. Dec. 26. 10:50

Karácsonyi ajándék Ausztriának

Marad a top besorolás, és a takarékosság is

2011. december 26., Hétfő 10:50

Jól végződött az osztrákok számára a 2011-es év, vagy másképp fogalmazva, jól kezdődik 2012. A gazdasági válság, az euró körüli bizonytalanság ellenére nemcsak a tripla A besorolást erősítette meg a Moody’s: a kereskedelmi forgalom, a turizmus év végi eredménye és máris körvonalazódó sikeres szezonkezdése biztató jel. Igaz, a takarékossági intézkedéseket így sem ússzák meg az osztrákok.

Az újságolvasók – Ausztriában sokan vannak – pontosan tudják, mit jelentett volna a tripla A besorolás elvesztése. Magasabb kamatokat, és ezzel az életszínvonal hétköznapokon is érezhető romlását. A karácsony előtt érkezett jó hír valóságos ajándék: a kormány fellélegzett, az osztrákok pedig büszkék országuk teljesítményére. Az örömet fokozza, hogy az idei karácsonyi kereskedelem már az első összesítések szerint is minden rekordot megdöntött, az idegenforgalom pedig decemberben ugyancsak az előző évinél nagyobb bevétellel dicsekedhet: még többen voltak kíváncsiak Bécs és a többi nagyváros ünnepi rendezvényeire. A téli szezon is sokat sejtet: a hó már megérkezett a hagyományos üdülőhelyekre, és a tavalyinál több az előzetes foglalás.

A takarékoskodásnak is van helye

A neves hitelminősítő intézet a tripla besorolásáról hozott döntését Ausztria kimagasló gazdasági erejével indokolja. Konkréten a lista élén a vállalatok jó exportteljesítménye és az alacsony munkanélküliségi ráta áll. (A legutolsó jelentés szerint az osztrák munkanélküliek aránya 4,1 százalék, miközben az euró zónában ez az arány 10,3 %, az EU átlaga pedig 9,8 %) . A kedvező elbíráláshoz hozzájárult a szakképzett osztrák munkaerő jelenléte, és a kormány látható erőfeszítése a költségvetési egyensúly fenntartására, az adóssághelyzet konszolidálására. Persze a Moody’s szakértőinek figyelmét a veszélyek sem kerülték el. Ezek közül elsősorban az állami vállalatok eladósodását emelik ki. Az ÖBB – az Osztrák Államvasutak – számít a leginkább időzített bombának, amelynek robbanása veszélyesen növelheti a költségvetési deficitet. Rizikófaktor ugyanakkor a bankszektornak nyújtott állami támogatás is. Mindezek ellenére az osztrák gazdaság stabil – állapította meg a Moody’s, s van remény rá, hogy a többi hitelminősítő is így vélekedik majd.

Így aztán öröm ide, büszkeség oda, nem lehet megpihenni a babérokon. Az ünnepek után a miniszterek újra kezdik a már körvonalazódó takarékossági csomag részleteinek finomítását. Senki nem tagadja, hogy megszorításokról van szó, de hogy pontosan kiket érint és milyen mértékben, azon még vitáznak a koalíciós partnerek. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy kevesebb előnyt élveznek majd a közhivatalnokok, szigorítják a korkedvezményes nyugdíjba vonulást, és árgus szemek figyelik az állami kiadásokat, elsősorban a reklámköltségeket.

A kormány és a koalíciós pártok mindenesetre saját magukon kezdik a takarékoskodást. Miután a honatyák már korábban megszavazták, hogy – egymás után a harmadik évben - ezúttal is lemondanak a fizetésemelésről, az idén a háromkirályok napjához kötődő, általában nagy felhajtással járó látványos kormány -, illetve párttalálkozók is elmaradnak. Pedig ezek igen jó sajtómegjelenést is jelentettek, és általában erőt és összetartást sugároztak, ami megérte a hatalmas kiadást.

Közepes a kormány bizonyítványa

Lehet persze, hogy az ilyen önreklámnak lenne helye. A lakosság ugyanis, bármennyire elismeri a gazdasági válság leküzdése terén elért sikert, nem tartja túl sokra a jelenlegi kormányt. Az év végén szokásos felmérések – osztályzások – inkább csak közepes bizonyítványt hoztak: a szigorú ítészek – a megkérdezettek - középszerűnek tartják a miniszterek többségét, élükön a kancellárral, és hiányolják a kreativitást. A legjobb jegyet – ötből négy pontot – Karlheinz Töchterle, a felsőoktatásért (is) felelős tudományügyi miniszter és Gabriele Heinisch-Hosek szociáldemokrata nőügyi miniszter kapta. A kormány legnagyobb meglepetése az alig 24 éves, akit mindenki megrökönyödésére a Néppárt a belügyminisztérium menekültügyi államtitkárának nevezett ki.

A heves tiltakozások ellenére ő állta a sarat, és ha megoldásokat a súlyos problémákra nem is hozott, a probléma merőben új megközelítése a vitákat más mederbe terelte. Kurz három és fél pontot kapott, miközben a zömnek be kell érnie a hármassal. a leggyengébb teljesítményt pedig a megkérdezettek szerint Norbert Darabos, a szociáldemokrata védelmi miniszter nyújtotta. Az ő egyese maga a bukás.

És hogy mi még a szívet melengető hír így karácsony táján Ausztriában? Az utazó Mikulás annyira megkedvelte az osztrák fővárost, hogy egy itteni temetőben választja ki örök nyugvóhelyét. Még nem tudni, pontosan hol, de következő látogatásán már jobban körülnéz: úgy érzi ideje, a félévszázados autóstoppos utazás tönkretette a szívét. És bár Ausztria meg fogja siratni annak rendje és módja szerint, a temetést az ő kívánsága szerint – és büszkeségtől eltelt szívvel – színvonalasan megrendezik majd.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl