Marad a sorkatonaság, de jön a hadsereg reformja

Az osztrákoknak nem kell profi sereg

 
2013. Jan. 20. 20:38

Marad a sorkatonaság, de jön a hadsereg reformja

Az osztrákoknak nem kell profi sereg

2013. január 20., Vasárnap 20:38

Elsősorban a katasztrófavédelem és a polgári szolgálat megtartása döntötte el a népszavazást: a szavazati jogukkal élők (50 százalék) több mint a fele a jelenlegi hadsereg megtartására voksolt. A referendum eredménye a Néppárt győzelme, ám Norbert Darabos szociáldemokrata védelmi miniszter a kudarc ellenére sem mond le.

Az osztrák fiatalok nem szabadulnak a sorkatonai szolgálattól, igaz ezáltal marad a szociális rendszerbe időközben beépült polgári szolgálat is, és a katasztrófavédelemnek sem kell lemondania a katonák szükség szerinti segítéségéről.

A várakozásoknak megfelelően a szavazásra jogosultaknak csak mintegy 50 százaléka válaszolt a feltett kérdésekre. Az elemzések szerint a fiatalabb korosztálybeliek nagyobb része választotta volna a profi hadsereget, náluk azonban többen voltak az idősebbek, akik a régi rendszerre szavaztak.

Ugyanakkor a referendum a két nagypárt, az ÖVP és az SPÖ közötti erőpróbának is tekinthető: magát a népszavazást az SPÖ kezdeményezte, ám a jelek szerint nem tudta híveit kellőképpen mozgósítani. Talán azért sem, mert sokan nem tudták megemészteni azt a 180 fokos fordulatot, amelyet a szociáldemokraták tettek.

Nem mintha az ÖVP hű maradt volna évekkel ezelőtti álláspontjához, ám a jelek szerint mozgósító képessége jobb. Másrészt a lakosság nem hitte el, hogy a hadsereg szervezettsége nélkül lehetséges a hatékony katasztrófavédelem, illetve a beígért önkéntességen alapuló szociális év kiváltaná a jelenlegi polgári szolgálatot, amely ma már nélkülözhetetlen része a szociális ellátásnak. Lásd a szervuszausztria.hu cikkét.

Az osztrák elemzők most azt latolgatják, vajon az idei választási szuper évben milyen kihatása lehet ennek az eredménynek. Az első tartományi választás, az alsó-ausztriai hat hét múlva lesz. Erwin Pröll, a Néppárt erős embere, tartományi előjáró még bizonyosan profitál a győzelemből – hogy azonban a 2013 őszén esedékes országos parlamenti választásig kitart-e a siker, az kérdéses.

Norbert Darabos, a profi hadsereg gondolatának atyja, szociáldemokrata védelmi miniszter nem boldog, de marad a helyén. Annál is inkább, mert a hadsereg jelenlegi struktúrájának megtartásával párhuzamosan reformokat ígért a kormány. Ennek első napja pedig a referendumot követő hétfő – mondta Johanna Mikl-Leitner, a győztes Néppárthoz tartozó belügyminiszter.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl