Újabb Klimt-kép kerül vissza a törvényes tulajdonoshoz

 
2011. Ápr. 26. 16:21

Újabb Klimt-kép kerül vissza a törvényes tulajdonoshoz

2011. április 26., Kedd 16:21

A Salzurgi Modern Múzeumnak nem volt olyan szerencséje, mint a bécsi Szépművészetinek: utóbbi megtarthatta a Vermeer képet, előbbit viszont elérte a restitúció. Gustav Klimt egyik gyönyörű tájképétől kell megválnia, mert a szakértők megállapították, hogy a Gestapo 1941-ben jogtalanul kobozta el a koncentrációs táborba hurcolt – és ott meggyilkolt – tulajdonostól.

Klimt 1915-ben festett Litzlberg az Atterseenél című festményének kalandos a sorsa, csakúgy, mint a legtöbb hasonlóképpen a nácik tulajdonába jutott műalkotásnak. A 110-szer 110 centiméteres olajfestmény tulajdonosát, Amalie Redlicht 1941-ben hurcolták el egy lengyelországi koncentrációs táborba, ahol később meggyilkolták. A festmény, amelyet a Gestapo lakásáról vitt el, eladta Friedrich Welz salzburgi műkereskedőnek, aki azután a képet a Salzburgi Tartományi Galéria egy másik képére cserélte be. A Litzlberg az Atteseenél ennek a múzeumnak a leltárába került be. , majd később a múzeum jogutódja, a Rupertinum – a jelenlegi Salzburgi Modern Múzeum – örökölte.

A kép a bécsi Jugendstíl és a pointilista festészet jelentős alkotása. Az eredeti tulajdonos unokája és egyben egyetlen örököse, a 83 éves Georges Jorisch igényt nyújtott be a festményre, s az alapos vizsgálat igazolta jogosultságát. A Montrealban élő nyugdíjas kellemes meglepetést is szerzett a múzeumnak: a 30 millió eurót érő festmény visszajuttatásáért „cserében” 1,3 millió euróval támogatja a Mönchsbergen a múzeum mellett lévő víztorony átépítését, ami pénzhiány miatt évek óta halasztódik. Az összeg a Klimt –kép eladásából származik majd.

Az ügylet egyelőre csak a restituciós bizottság ajánlása, amelyet azonban a múzeum minden bizonnyal megfogad. Mielőtt azonban a festmény útnak indul Kanadába, külön kiállításon vehetnek tőle búcsút a salzburgiak.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39