Kettős osztrák siker Hollywoodban

Újabb Oscar-díj várható?

 
2013. Jan. 14. 08:43

Kettős osztrák siker Hollywoodban

Újabb Oscar-díj várható?

2013. január 14., Hétfő 08:43

A hollywoodi siker nem érte váratlanul Ausztriát: a kancellári hivatal gratuláló távirata készen állt, s percekkel a bejelentés után, bécsi idő szerint hajnali fél 6 előtt pár perccel már útnak is indult. Michael Haneke francia-nyelvű filmje, a Szerelem éppúgy Oscar esélyes, mint Christoph Waltz, a pár éve még szinte ismeretlen bécsi színész, aki ismét Tarantino –filmben aratott sikert, s nyerte el a legjobb mellékszereplő Golden Globe díját.

A hetven éves Michael Haneke számára annyi meglepetést hozott az európai idő szerint hajnalba nyúló este, hogy a díjat az osztrák származású Arnold Schwarzeneggertől vehette át. Haneke filmjét részben az ORF finanszírozta, Waltz sikeréhez Ausztria csak annyiban járul hozzá, hogy az 56 éves színész az ország szülötte, bécsi lakos. Mindez persze– s az, hogy Waltz köszönő beszédében egyetlen osztrákot sem nevezhetett meg, akinek hálával tartozik –, nem számít, az osztrákok így is büszkék a teljesítményre, az elmúlt években erősödő filmipar pedig további ösztönzést és új sikereket remél.

Az Oscar remények egyébként nem tekinthetők hiú ábrándnak: amióta (1946) Golden Globe díjat odaítélnek (1946) 46 díjazott az elismerés csúcsának számító arany szobrocskát is megkapta.

Ausztria lassan hozzászokhat a hollywoodi elismeréshez: a sikersorozat 2009-ben kezdődött, ekkor kapott Stefan Ruzowitzky A pénzhamisítók című filmje rendezéséért Oscart. Haneke két éve a Fehér szalaggal tarolt, Christoph Waltz nevét pedig ugyanebben az évben ismerte meg a világ, amikor Tarantino Becstelen brigantyk című filmjének mellékszereplőjeként lett Oscar-díjas. Handeke évtizedek óta elismert rendező, igaz, inkább a franciák elismerését és a német támogatást élvezhette, Waltz azonban a semmiből bukkant elő, és az ORF szerkesztőinek okozott is némi fejfájást, amikor nagyszerűségét bizonyító dokumentum-részleteket kellett összeszednie. Ma ilyesmiről már szó sincs, a színész reflektorfényben áll, s ha szerepeket nem is kap Ausztriában, pályáját figyelik.

A többi, kevesebb babért szerző osztrák filmes csak hálás lehet két honfitársának: az osztrák film 2009 óta a korábbinál jóval nagyobb támogatásban és kevesebb kritikában részesül. Az ORF például megváltoztatva terveit továbbra is finanszírozza a filmgyártást, sőt, nőtt a filmtámogatási alap költségvetése is. Az osztrák közszolgálati televízió anyagi helyzete persze azóta sem javult látványosan, ám vezetői felismerték: kiválásuk a filmeseknek súlyos érvágás, nekik maguknak pedig presztízsveszteség lenne. Végülis ki ne akarna osztozni a sikerben. Most éppen ez történik. A filmkészítők pedig arra számítanak, hogy a támogatás növelésének tendenciája folytatódik, s előbb-utóbb csillag is feltűnik.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl