Ha május, akkor Bécsi Ünnepi Hetek

A Városháza előtt kórusok lépnek fel

 
2011. Máj. 11. 10:49

Ha május, akkor Bécsi Ünnepi Hetek

A Városháza előtt kórusok lépnek fel

2011. május 11., Szerda 10:49

Huszonnégy ország, negyvenhat produkció – számokkal röviden így lehetne az idei Bécsi Ünnepi Heteket jellemezni. A számok azonban messze nem tükrözik, mit is jelent ez a hathetes rendezvénysorozat, amelynek visszatérő résztvevői között Grönlandtól Japánig, Malitól Kazahsztánig sokféle kultúra képviselője szerepel.

Bécs hétvégéje mindenesetre a szokásos fesztiválmegnyitó lázában telik el. A Városháza előtti téren péntek este ezúttal a kórusok a főszereplők, köztük az is, amelyik az „Ausztria énekel” versenyt megnyerte. Azért ők sem maradnak „profi” segítők nélkül: a Schönberg kórus és a Grazi Concertjugendchor is fellép. És a közönség is: az Örömódát együtt énekli a tömeg.

Az ugyanis nem is kétséges, hogy ezen a hagyományosan ingyenes rendezvényen igen sokan szorongnak majd a külön erre az alkalomra felállított tribünön. És újra csak kérdéses, ők járnak-e jobban, vagy azok a százezrek, akik otthon, karosszékből nézik végig a profi közvetítést.

Az ünnepi hetek programja szerteágazó, nehezen áttekinthető, alaposan próbára teszi azokat, akik keresik, mit nézzenek meg, de ebben a

és a város számos pontján kapható programfüzet segítséget nyújt. A 24 résztvevő ország között Magyarország is ott van: Mundruczó Kornél ezúttal a Nehéz istennek lenni című valóság showt mutatja be az erdbergi Remiszben. A téma az emberkereskedelem és a pornóüzlet, a színpad két teherautó platója. A május 18-i bemutatót még három előadás követi, és lesz beszélgetés is a közönséggel.

Az ünnepi hetek zenei műsora Verdi trilógiával kezdődik, amely 2013-ban, a komponista 200. születésnapjának évében zárul majd le. Luc Bondy rendezi a Theater an der Wienben színre kerülő Rigolettót, amelyet fiatal karmester – Omer Meir – vezényel. Az előadást – amelynek bécsi premierje május 29-én lesz – később a milánói Scala és a new yorki Metropolitan is átveszi. A prózai program a hagyományoknak megfelelően meghökkentő projekteket mutat be: Christoph Marthaler grönlandi művészekkel a Múzeumi Negyed E csarnokában a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet. A fesztivál egy másik visszatérő vendége, Peter Sellars viszont a forró Maliba utazott, s onnan hozta el a Desdemona projektet.

Izgalmasak a japán produkciók, táncjáték is van köztük. Külön figyelmet érdemelnek a helyszínek. Az idén már második alkalommal nyitják meg a Michaelerplatzon a Looshaust, amelynek előcsarnokában program előzeteseket mutatnak be és közönségtalálkozókat rendeznek. Már csak az épület miatt is érdemes ide bekukkantani.

5 komment:
LjNOf6NM99f1 | 2017. január 29., Vasárnap 09:30
All of my questions setdset-thankl!

ViP7TllqG8 | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
I will be putting this <a href="http://yvdmpgts.com">danlzizg</a> insight to good use in no time.

MyyjD8XFCa | 2017. február 1., Szerda 17:57
Of the panoply of website I've pored over this has the most vetcriay. http://mxhzlahutu.com [url=http://xjvwhzh.com]xjvwhzh[/url] [link=http://cdyftl.com]cdyftl[/link]

OkcNFOLK | 2017. február 3., Péntek 23:40
Pleasing you should think of <a href="http://epgfbgiyo.com">sotehming</a> like that

aFe9MdBx5O | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
You coul'ndt pay me to ignore these posts! http://ueqfcg.com [url=http://kwvpnendkix.com]kwvpnendkix[/url] [link=http://hksiubsiep.com]hksiubsiep[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl