Korrupció, illegális párttámogatás, vádemelés

Zaklatott nyár: nap mint nap újabb vádak kerülnek elő

 
2012. Aug. 11. 17:20

Korrupció, illegális párttámogatás, vádemelés

Zaklatott nyár: nap mint nap újabb vádak kerülnek elő

2012. augusztus 11., Szombat 17:20

Zaklatott az idei nyár Ausztriában. Szegény politikusok, különösen a karintiaiak nem nyaralhatnak békében. De az ügyészségnek is akad dolga: a karintiai illegális párttámogatási ügy mellett a minap az egykori (néppárti) belügyminiszter, majd EU-képviselő ellen is kénytelen volt vádat emelni.

Karintiában akkor robbant a politikai bomba, amikor Josef Martinz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tartományi szervezetének vezetője váratlanul vallomást tett, s ezzel bebizonyosodott, hogy 2008-ban, a csőd közelébe került származó pénzek egy része illegális párttámogatás formájában „hasznosult”.

Martinz saját szavai szerint annak idején Haider néhai tartományi előjáróval, a jobboldali BZÖ vezérével ötölte ki, hogy a vételárból juttatni kellene a pártoknak is. A tranzakció megszervezése kézenfekvő volt: a bank eladásánál szakértőként közreműködő Dietrich Birnbacher adótanácsadó az ilyen ügyleteknél szokásoshoz képest tizenkétszer nagyobb – 12 millió eurós – honoráriumából tekintélyes összegeket adott át néppárti és BZÖ-politikusoknak. Minden teketória nélkül, vaskos borítékban, zsebbe.

Jörg Haider maga a kialkudott egymillió eurót váratlan halála miatt már nem tudta átvenni, később azonban az utódpárt, a karintiai Szabadságpárt (FPK) vezetője Uwe Scheuch, és Harald Dobernig tartományi képviselő jelentkezett Birnbachernél a pénzért. Ők most úgy nyilatkoztak, hogy tudtak az egymilliós megállapodásról, ám a pénz átadása vallomásuk szerint elmaradt.

Martinz a vallomással egyidejűleg lemondott pártvezetői posztjáról, sőt, kilépett a pártból. Utóda, Gabriel Obernosterer pedig felmondta a koalíciót az FPK-val. Az új választások szükségessége iránt nincs kétség, ám az időpontról eddig nem sikerült megegyezni. Az FPK szeretné kihúzni 2013-ig, a másik három tartományi parlamenti párt azonban már novemberben urnához szólítaná a szavazókat. Egyelőre minden nap hoz valamilyen szenzációt, vallomásokból derülnek ki újabb részletek. Reflektorfénybe kerültek a szakvéleményeket készítő tanácsadók is: az ügyészség a Birnbacher esetéből kiindulva többüket hasonlóképpen gyanúsít – vagyis lesz még itt meglepetés.

Beugrott az ál-lobbistáknak?

Ernst Strasser, néppárti ex-belügyminiszter (2000-2004), aki 2009 és 11 között az Európai Parlamentben képviselte pártját, más ügybe keveredett. 20010-ben két oknyomozó angol újságíró, lobbistának álcázva évi 100 ezer euró honoráriumot ajánlott annak fejében, hogy Strasser utasításaiknak megfelelően törvénymódosításokat nyújt be és ezzel befolyásolja az EP döntéseit. Strasser elfogadta az ajánlatot – ám ma azt állítja, csak azért, mert le akarta leplezni megvesztegetőit, és miután felkutatta kik állnak a háttérben, feljelentést szándékozott tenni. Az ügyészség másfél év vizsgálódás után most vádat emelt – Strasser továbbra is tagad.

Eközben még mindig nem tekinthető lezártnak a Faymann kancellár elleni gyanú – miszerint közpénzből saját reklámköltségeit, honlapját fizette. Folytatódik a nyomozás Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszter no és lobbista ellen is.

Nap mint nap újabb vádak kerülnek elő a magyar származású burgenlandi gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly ellen. Már nem csak a Gripenek vásárlása miatt nyomoznak ellene. Úgy tűnik, egyik megbízója, a Telekom hamis számlák benyújtását és kifizettetését gyanítja, és kárának megtérítését követeli. A gróf tagad, az ügyészség vizsgálódik. Ráadásul most már felesége, Maria Rauch-Kallat , egykori egészségügyi minisztert is azzal gyanúsítják, hogy tárcája bizonyos beszerezéseket a pályáztatás megkerülésével, anyagi előnyöket figyelembe véve bonyolított le. Szóval az osztrák újságolvasók, tévénézők figyelmét a forró napokban nem csak az olimpia köti le.

 

1 komment:
Lé Hűtő | 2012. augusztus 14., Kedd 06:09
A jobboldal mindenhol lopik? Persze szigorúan, isten és a párt áldásával!

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl