Bécsben lesz a következő Eurovíziós Dalfesztivál

Három osztrák város pályázott

 
2014. Aug. 7. 08:34

Bécsben lesz a következő Eurovíziós Dalfesztivál

Három osztrák város pályázott

2014. augusztus 7., Csütörtök 08:34

Bécsnek minden pénzt megér, hogy 2015-ben a következő (60.) Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája lehet. Csak a három forduló helyszínéül szolgáló Stadthalle átépítése 11 millió euróba kerül, de a rendezvény reklámértéke ennek sokszorosa – indokolta az egyébként is eléggé eladósodott város vezetése a pályázatot.

Pedig a másik két pályázó városban, Grazban és Innsbruckban lenne átalakítást nem igénylő csarnok. A grazi Stadthalle és az innsbrucki Olimpiai csarnok minden igényt kielégít, igaz mindkettőben kisebb valamivel, mint a 16 ezres férőhelyű bécsi Stadthalle.

A döntés nem volt könnyű. Az osztrák közszolgálati televízió, az ORF vezető testületei napokig tanácskoztak, mígnem Alexander Wrabetz vezérigazgató a legszűkebb munkatársaival folytatott további megbeszélés után bejelentette, hogy Bécs a befutó. Előzőleg Michael Hӓupl polgármester már jelezte, hogy a főváros vállalja a költségeket. Utóbbiak nem csak a Stadthalle átépítéséből (és az építkezés alatt kieső bevételek pótlásából) állnak: maga a rendezésért az ORF-nek 10 millió euró költségtérítés jár.

Graz éppen a pénzhiány miatt esett ki a versenyből, holott a város vezetése, amely az európai kulturális főváros rendezvényeivel 2003-ban már bizonyított, szeretett volna ismét a figyelem központjába kerülni. Az idegenforgalmi bevételei miatt tehetősebb tiroli tartományi főváros képes lenne állni a költségeket, a városközpont közelében 3 ezer, húsz percre elérhető távolságban 30 ezer szálláshelyet tud biztosítani, másrészt van tapasztalata ilyen nagy rendezvénnyel, végülis a 2012-es ifjúsági téli olimpia rendezése kifogástalan volt. Mégis, az ítészek úgy vélték: nem helyénvaló ilyen nagyszabású és az egész kontinensen érdeklődést keltő eseményt egy 120 ezer lakosú városban rendezni.

Bécs minden adottsággal rendelkezik. Nem egyszer bizonyította rendezői képességeit- tízezrek által látogatott számos rendezvény házigazdája volt már. Hatvanezer vendégágy áll rendelkezésre, másrészt a dalfesztivál nagyonis beleillik a nyitottságot és a zene mindenek felettiségét hirdető koncepcióba.

Magát a lehetőséget Ausztria Conchita Wurst idei győzelmének köszönheti. Az egyébként a másság iránt nem igazán nyitott osztrákok

az eredetileg férfinek született szakállas énekesnő sikerét, s bár a gigantikus kiadásokat általában nem kedvelik, a verseny megrendezése is valószínűleg hasonló érzelmeket vált ki. Kockázata persze van: 2015-ben Bécsben választások lesznek.

Az 1958 óta oly sok nagy koncertnek helyet adó Stadthalle korszerűsítése valószínűleg már időszerű, az eredmény pedig tartós. Másrészt ez az a rendezvény, amelynek három fordulóját (2015 május 19.- 21.-23) hatalmas érdeklődés kíséri, a televíziós közvetítések reklámértéke az idegenforgalmi szakemberek szerint 100-180 millió euró körül lesz. A tapasztalat igazolja ezt a várakozást, hasonló közvetítések százezres nagyságrendben keltik fel a potenciális turisták érdeklődését. Ehhez képest pedig elenyésző a minimum 21 millió eurós ráfordítás.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl