Az SPÖ visszaesett, de így is a legerősebb

Két új párt az osztrák parlamentben

 
2013. Szept. 29. 19:56

Az SPÖ visszaesett, de így is a legerősebb

Két új párt az osztrák parlamentben

2013. szeptember 29., Vasárnap 19:56

A kormányzó nagykoalíció minden bizonnyal folytatódik, a két párt vesztett szavazatot, de így is az élen áll. Meglepetés a Neos bejutása, Stronach csapata viszont a vártnál gyengébb eredménnyel került be az osztrák parlamentbe.

A kormánypártok úgy győztek, hogy némiképp vesztettek, bár az SPÖ továbbra is a legtöbb szavazatot kapta, ez a szűk 27 százalék történetének leggyengébb országos eredménye. Ugyanígy koalíciós partnere, az ÖVP is visszaesett – ketten együtt éppen csak átlépik az ötven százalékot.

A legfájdalmasabb, hogy az FPÖ alaposan megerősödött: alig három százalékkal marad le a Néppárt mögött. A Zöldek valamelyest erősödtek, de a kitűzött célt, a 15 százalékot nem érte el a párt, amely így meg sem közelíti a harmadik helyet biztosan megszerző Szabadságpártot.

Meglepetés a Neos eredménye. Bár a szerzett voksok aránya csak valamivel több, mint egy százalékkal haladta meg a bejutáshoz szükséges 4 százalékot, de ez is jelent 10 mandátumot a 183 hellyel rendelkező parlamentben. Stronach csapata jóval a várt alatt szerepelt, a saját bevallása szerint 20-24 millió eurós ráfordítás az agg újonc politikusnak mindössze 6 százalékot – 11 mandátumot hozott. Kiesett a BZÖ – Haider tényleges utódpártja, igaz, a szélsőjobboldali politikus eszmerendszerét némiképp továbbfejlesztett változatban az FPÖ „kellőképpen” képviseli. Tény, hogy Haider szűkebb pátriájában a párt tíz százaléknál is többet szerzett.

Az eredményeket némiképpen még módosíthatják a levélben leadott szavazatok, de az eltérés minimális lehet. A számolgatás máris megkezdődött, hiszen az esetleges nagykoalíciónak minimális többsége lenne a parlamentben.

Számtanilag más variációra is lenne lehetőség, a jelenleg kormányzó két párt vezetői azonban jó előre leszögezték, hogy nincs sok kedvük egy hármas koalícióhoz. A Zöldek nem túl sikeresek Bécsben, ahol kormányoznak – ennek is „köszönhetik”, hogy a reméltnél kisebb arányban erősödtek. Az FPÖ-től minden párt elhatárolódott – kérdés, az eredmény tükrében módosul-e ez az álláspont. Vissztartó erő lehet az emlékezés a nem túl szerencsés néppárti-szabadságpárti koalícióra, amely az EU szankciókat kiváltotta. Heinz Christian Strache mindenesetre koalíciós tárgyalásokra készül, erre szólította fel Fayman kancellárt (SPÖ).

Stronach csapatának beemelése egy koalícióba valószínűtlen, hiszen a pártvezér a kampány televíziós vitáiban a legfontosabb kérdések esetében általában kitért a határozott állásfoglalás elől, populista jelszavai csak annyiban jobbak az FPÖ hasonló lózungjainál, hogy a kanadai hátterű Stronachtól távol áll a rasszizmus és az antiszemitizmus. A Neos is szívesen kormányozna. Ez az új párt liberális irányvonalat követ, jóllehet ellentétben Heide Schmidt baloldali liberális – a parlamentből kibukott pártjával – inkább jobboldali. Az új párt sikere minden bizonnyal annak köszönhető, hogy szinte az utolsó pillanatban Hans Peter Haselsteiner csatlakozott hozzájuk.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl