Már van új parlament

Gőzerővel folytatódnak a koalíciós tárgyalások

 
2013. Nov. 3. 17:08

Már van új parlament

Gőzerővel folytatódnak a koalíciós tárgyalások

2013. november 3., Vasárnap 17:08

Egy hónappal az ausztriai választások után az új osztrák parlament, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) 183 képviselője letette a hivatali esküt és megkezdte a törvényhozási munkát. Utóbbi a kormány megalakulásáig inkább csak névleges: a még hivatalban lévő ügyvezető kabinet aligha áll elő indítványokkal. Dolog van addig is: a képviselők, köztük az újak képletesen és valóságosan keresik a helyüket, megválasztják tisztségviselőiket.

Sok az új arc: a 183 mandátumból 67 olyan politikusé, aki korábban nem volt képviselő. Az 52 szociáldemokrata képviselő közül 14, a 47 néppártiból 16 az újonc, ehhez jön még 13 „kezdő” a Szabadságpártban i, hat a Zöldeknél, nyolc a tíztagú Stronach-csapatban , mind a kilenc Neos –párti, és az egyetlen független. Az utóbbi Monika Lindner, az ORF egykori vezérigazgatója, aki Stronach csapatának jelöltje volt. Miután listán bekerült, a pártvezérrel elmérgesedett vitája nyomán otthagyta Frank Stronach pártját, ám nem adta fel a megszerzett mandátumot. Mindenesetre elmondhatja, hogy élénk belpolitikai vitát kavart, a sajtó is igen sokat foglalkozott vele – és nem keltett túl nagy rokonszenvet. Ráadásul az ORF, amelynek a korábban Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnök legközelebbi köreihez tartozott hölgy ugyancsak keménykezű vezetője volt, most felülvizsgálja az általa kötött szerződéseket. A gyanú szerint nem egyszer nagyobb megbízásokat juttatott saját kedvezményezettjeinek, köztük élettársának.

Tisztségviselők

A pártok már korábban megválasztották frakciójuk elnökeit. Az SPÖ Josef Cap helyébe Andreas Schiedert állította a parlamenti klubja élére (Cap nem lett kegyvesztett, továbbra is ő a sajtóügyek szóvivője). Az ÖVP parlamenti csapatának munkáját Reinhold Lopatka (2011 óta pénzügyi államtitkár) irányítja, Karlheinz Kopf, az eddigi elnök ugyanis ezentúl a parlament elnökének első helyettese. Stronach csapata egy hölgyet (Kathrin Nachbaur) jelölt, helyettese is nő, Waltraud Dietrich. A Zöldek és az FPÖ továbbra is a pártvezért tartják a legalkalmasabbnak a funkcióra (Eva Glawischnig, illetve Heinz-Christian Strache.) A példát követte a Neos, amelynek elnöke, Matthias Strolz vezeti a csupa újoncból álló frakciót.

Az új törvényhozás első ülésén elnökké nagy többséggel ismét Barbara Prammert választotta. Nem annyira a szociáldemokrata politikus újra választása, mint inkább indulása lehet meglepetés: az 59 éves Prammer a választási kampány idején tárta nyilvánosság elé súlyos rákbetegségét. Akkor néhány hétre ki is vonta magát a napi politikából, miközben jelezte, nem vonul teljesen vissza. Mint mondta ezzel bátorságot szeretne önteni mindazokba, akik hasonló betegséggel küzdenek, és akiknek szerinte nem kell feladniuk hétköznapi életüket.

Prammer első helyettese Karheinz Kopf (ÖVP), a második helyen változás történt, a szélsőséges irányvonala miatt sokat bírált Martin Graf helyébe Norbert Hofer került.

A jelenlegi törvényhozás színesebb, mint a korábbi. Megfigyelők biztosra veszik, hogy előbb- utóbb megalakul a szociáldemokrata – néppárti kormány, s így az ellenzéket négy párt (plusz egy független képviselő) alkotja. A kormánypártok többsége is csekély, nem zárható ki, hogy a viszonylag békés parlamenti hétköznapokat parázs viták váltják majd fel.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl