Ez már a huszonharmadik!

Megnyílt a filmfesztivál a Rathausplatzon

 
2013. Jún. 30. 13:41

Ez már a huszonharmadik!

Megnyílt a filmfesztivál a Rathausplatzon

2013. június 30., Vasárnap 13:41

Az idén már június utolsó napjaiban megnyílt a filmfesztivál a Rathausplatzon. Hatvanöt estén át élvezheti a közönség a csillagos ég alatt a kizárólag zenei filmeket. A gyönyörű épület előtti zenés este nem csak a muzsika és a tökéletes előadások örömét nyújtja: az idén is nemzetközi ínyencségekkel várják a térre kitelepült vendéglátók a vendégeket. A vetítés ingyenes – a kulináris élvezet persze nem, cserében viszont kulturált a környezet, finomak az ételek-italok.

A rögtönzött éttermek már délelőtt 11-től nyitnak, a vetítés sötétedéskor kezdődik, ilyenkor az első félidőben elég későn. Az idei program itt is két évfordulóra, Wagner és Verdi 200. születésnapjára helyezi a hangsúlyt, a programban szinte mindegyik művük szerepel. És persze nem akármilyen előadásban. A klasszikus zene sok kiemelkedő sztárját hallhatja a közönség, köztük van ismét Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Placido Domingo, Rolando Villazón, Cecilia Bartoli, Juan Diego Flórez, vagy Diana Damrau. Az operákat, koncerteket nagynevű karmesterek vezénylik, és a felvételek kifogástalanok. Még egy jubileumra emlékeznek a program összeállítói: Rudolf Nurejew halálnak huszadik évfordulója alkalmából több általa koreografált balettelőadás látható majd, és a nagyszerű táncos is egy-egy szerepében.

Élő közvetítés

Mozart Szöktetés a szerájból című operáját (Marthaler rendezésében) különleges helyszínről közvetítik: a salzburgi repülőtéren a Hangar-7 a dúsgazdag vállalkozó, Dietrich Mateschitz, (a Red Bull gyártója) nevéhez fűződik, ő hozta létre kulturális események számára. Muszorgszkij Borisz Godunov című operája a müncheni Bajor Állami Opera produkciója, ezt is élőben láthatják a bécsiek a téren.

Tavalyi újítás, hogy a komolyzene és a már korábban szintén a programba felvett könnyebb műfajok mellett a popzene nagyjai is jelen lehetnek – legalábbis a filmvásznon. Rod Steward, Milow, Cindy Lauper, Norah Jones, Paul McCartney éppúgy szerepel a programban, mint a Pavarotti-Duette mit Celine Dionnal, Elton John, Bono és Sting. A legifjabbakat a Max és Móric gyerekbalettel ésn a Péter és a farkas című animációs filmmel várják, vagyis az idén is gondoltak mindenkire.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl