Visszatérés Bécsbe

Visszatért Bécsbe Munkácsy Mihály

 
2012. Ápr. 3. 12:23

Visszatérés Bécsbe

Visszatért Bécsbe Munkácsy Mihály

2012. április 3., Kedd 12:23

Százharminc év után visszatért a bécsi Künstlerhausba Munkácsy Mihály. Ahogyan akkor, a Karlsplatzon lévő múzeum megnyitóján, most is a Krisztus Pilátus előtt című monumentális festmény fogadja a látgatót, ezúttal együtt a trilógia másik két képével.

A március utolsó napjaiban nyílt és június 3-ig nyitva tartó Munkácsy hetven festményét tekinthetik meg a látogatók. A festő kapcsolata Béccsel az osztrák főváros lakói számára ismert: máig eredeti formájában áll a Josefstadtban az a ház, ahol 1865-ben fél éven át – főiskolai tanulmányai idején – lakott. Legnagyobb munkája, A képzőművészet dicsőítése című 10-szer 10 méteres freskó a Szépművészeti Múzeum (KHM) mennyezetét díszíti, bécsi munkásságára a nyolcadik kerületben emléktábla hívja fel a figyelmet.

A Künstlerhaus emlékezetes 1882-es megnyitójának szenzációja volt az ünnepelt festő, Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális csaknem 27 négyzetméteres festménye: 45 nap alatt 50 ezren nézték meg a képet.

A mostani kiállításnak nem csak az az érdeme, hogy a festmény 130 év után ugyanazon a falon látható. Az életmű hetven képe így együtt Bécsben most először szerepel – olyan híres festmények is, mint a Golgota, az Ecce Homo, vagy az Ásító inas, a Rőzsehordó nő, a Siralomház, nem beszélve a már említett Krisztus trilógiáról. Utóbbi később megtekinthető lesz a jelenleg átépítés alatt álló debreceni Déri Múzeumban is.

A festményeket Munkácsy életének fontos mozzanatait dokumentáló okmányok, kitüntetések, rajzvázlatok egészítik ki. Az anyagot Bakó Zsuzsanna kurátor állította össze, a festmények nagy részét Pákh Imre kölcsönözte magángyűjteményéből, illetve a kiállított képek egyike-másika a budapesti Szépművészeti Múzeum és a debreceni Déri Múzeum tulajdona.


Az ünnepélyes megnyitó Magyarországról érkezett rangos vendégekkel a bécsi kulturális élet jelentős eseménye volt.
(Kövér Gábor tudósítása alapján)
 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39