Bankvezérváltás

A Raiffeisen nemzetközi üzletpolitikája nem változik

 
2013. Jún. 25. 17:03

Bankvezérváltás

A Raiffeisen nemzetközi üzletpolitikája nem változik

2013. június 25., Kedd 17:03

Évek óta tudható, hogy valami nincs rendben Herbert Stepic, az Ausztriában és kelet-Európában hatvanezer alkalmazottat foglalkoztató Raiffeisen Bank International nagyhatalmú vezére körül. Suttogtak a Haider-közeli – és pár éve csődbement – Hypo-Alpen Adria Bankhoz fűződő nem tiszta kapcsolatokról, különös ingatlanügyletekről, az általa is elismert túlzott nagyságú jövedelmekről- ám ez nem volt elég. Két offshore cégének leleplezése késztette végülis a minap lemondásra a bankvezért. Némi huzavona után most megvan az utóda.

Két héttel a 66 éves Herbert Stepic lemondásának elfogadása után végre felszállt a fehér füst a Raiffeisen Bank International felügyelő tanácsának üléséről, és az elnöklő Walter Rothensteiner bejelenthette: a jövőben a 63 éves Karl Sevelda, az eddigi alelnök veszi át az irányítást. A másik esélyes, a kockázati ügyletek igazgatója, az 53 éves Johann Strobl a helyettese lett. Sevelda megbízatása koránál fogva nem tarthat az örökkévalóságig, így a FT arra számít, hogy a szerződésének lejártáig – 2017-ig – tartó időszakban Stroblt megfelelőképpen felkészíthetik az igazgatói teendőkre. Stepic egyik hibájának tekintik, hogy „elfelejtett” utódot kinevelni, s bár Sevelda régi motoros a szakmában, nem ártott volna bizonyos beavatás a kizárólag az igazgatót érintő ügyekbe. Strobl ezt a kiképzést a jövőben minden bizonnyal megkapja.

Ezzel a Stepic körüli pletykálkodásnak akár vége is szakadhat. 2011-ben derült ki, hogy öt évvel korábban a rossz hírbe keveredett Hypo-Alpen-Adria Bank

révén magánügyleteket bonyolított Szerbiában. Nevezetesen egy vagyonkezelő közvetítésével 23 millió euró hitelt vett fel szingapúri ingatlanügyletekre, amelyeket az akkori karintiai tartományi bank, a Hypo Bank finanszírozott.

Később – ugyancsak 2011-ben – fény derült Stepic liechtensteini alapítványára (Restem-Stiftung). A leleplezés után Stepic feladta magát, s az ügy – mint minden 100 ezer eurót meghaladó adócsalás gyanúja – az államügyészség elé került. A pénzügyi felügyelet közlése szerint a bankvezér 2012 júliusában kiszállt az offeshore cég által bonyolított ingatlanügyletből, s amint maga közölte, a több százezres veszteséget magánvagyonából fedezte.

Felhördülést váltott ki Stepic 2012-es jövedelmeinek napvilágra kerülése: mint kiderült, 4,9 millió eurót keresett. 2013 áprilisában 2 millió eurót visszafizetett az indokolatlanul magas összegből.

Az i-re a pontot mégis az tette fel, amikor idén májusban bebizonyosodott: két offshore cége van, a Virginia szigeten, illetve Hongkongban – amelyek révén minden bizonnyal tetemes adófizetési kötelezettség alól vonja ki magát.

Stepic lemondását a FT elfogadta, szerződését 2014 végén bontják fel. Anyagi kérdésekről nem tudni semmit, vagyis hogy kap-e és mennyi végkielégítést. A vizsgálat mindenesetre megkezdődött arról, vajon magán beruházási tevékenysége mennyiben sértette a bank összeférhetetlenségi szabályait. Rothensteiner most úgy látja, hogy Stepic e tekintetben nem vétkes.

Az új elnök nem tekinthető fiatalításnak, igaz, újoncnak sem mondható a szakmában. Az eredetileg társadalomtudományi illetve közgazdasági végzettségű Sevelda 35 éve dolgozik bankárként. A Creditanstaltnál kezdett, tizenöt éve került a Raiffeisenhez. Hamar kitanulta a decentralizált szervezettségű bakcsoport sajátos, ám szigorú szabályait, és kivívta a legfelsőbb főnökség abszolút bizalmát. Politikailag a múltban többször is elkötelezte magát- mindig liberális gondolkodásúként. Kezdetben, a CA munkatársaként az akkor még abszolút liberálisként pozícionált FPÖ-höz kötődött (1983-ban Norbert Steger szabadságpárti kereskedelmi miniszter kabinetfőnöke lett). 1993-ban alapító tagja volt a Haider-féle FPÖ-ből kivált és azóta megszűnt Liberális Fórumnak. Ma is liberális gondolkodású, de ezt – mint mondja – magánügyként kezeli, a hivatali pozíciójától, szakmai életétől szigorúan elválasztva.

Az RBI élén nem könnyű idők várnak rá. Eddig elsősorban az ausztriai bankvilágban tevékenykedett, most meg kell ismerkednie az RBI tekintélyes külföldi hálózatával. Másrészt: a legújabb elképzelések szerint növelik az együttműködést a bankcsoporton belül, a tartományi bankok, a Raiffeisenpénztárak és persze a nemzetközi Raiffeisen között, bármit jelentsen is ez. .Első sajtóértelezletén mindenesetre folytonosságot ígért, azt, hogy a bank hű marad a hálózatához tartozó fontos országokhoz – elsősorban Oroszországhoz-, s nem változtat eddigi irányvonalán. Magyarországról nem tett említést.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl