Mit kínál Ausztria a magyar vállalkozónak?

Ausztria várja a magyar vállalkozókat

 
2012. Okt. 12. 16:24

Mit kínál Ausztria a magyar vállalkozónak?

Ausztria várja a magyar vállalkozókat

2012. október 12., Péntek 16:24

Az érdek kölcsönös: Ausztria szeretne több magyar befektetőt országában, a magyar gazdaság számára pedig hasznos lenne a jelenlét a biztonságos jogi hátterű, nagy lehetőséget kínáló osztrák piacon. A lehetőségekről az Austrian Business Agency (ABA) budapesti rendezvényén pénzügyi és adóügyi szakértők is tájékoztatták az érdeklődőket, Peter Löschl igazgató pedig a szervuszausztria olvasóinak azt is körvonalazta, milyen előnyökhöz juthatnak a magyar vállalkozók.

Az osztrák piac számos előnyt nyújt, a hazai vásárlóerő jelenleg tapasztalható csökkenése közepette a magyar vállalkozásoknak fontos lehet új lehetőségek keresése. Ehhez kíván segítséget nyújtani az – válaszolja Löschl úr arra a kérdésre, milyen megfontolásból rendezték Budapesten a Mit kínál Ausztria? című tanácskozást. Az ABA igazgatója nem a szólamok embere, így rögtön adatokkal támasztja alá állítását: az ausztriai egy főre eső 30 ezer eurós GDP nemzetközi vonatkozásban is figyelemreméltó. Másrészt jelentős előny, hogy több száz nagy világcég települt már Bécsbe, ahol egyébként a nemzetközi szervezeteknek köszönhetően 14 ezer diplomata él – és költi nem kis fizetését.

Ausztriáról első gondolatunk a téli sport, az üdülés, nevének hallatán rögtön egy-egy síparadicsom jut eszünkbe, holott ez a kis, alig több mint nyolcmillió lakosú ország nemzeti össztermékének csaknem 30 százalékát ipari termelésből állítja elő. Kevés ország dicsekedhet ilyen dinamikus innovációval – teszi hozzá: a GDP 2,76 százalékát fordítják itt kutatásra (EU-átlag: 1,96 %). Az országban 47 úgynevezett kompetencia központ működik jelentős közpénz-támogatással. Ezek a rendszerint egy tudományos intézmény és több ipari cég együttműködéséből kialakult központok sikeresen alkalmazzák a legújabb kutatási eredményeket a gazdaság, a termelés világában – és szívesen látják soraikban a külföldieket.

Az ő ausztriai letelepedésükhöz, ottani tevékenységükhöz, a legjobb lehetőségek feltérképezéséhez nyújt segítséget egyebek között az ABA, ez az osztrák gazdasági minisztérium jóvoltából a beruházásokat segítő, a világ sok országának vállalkozóival kapcsolatot tartó cég. Az eligazodást a szomszédos ország előírásai között nem csak németül mozdítják elő: a magyarországi konzulenst, honlapunk olvasói már ismerik, és most megismerhették a budapesti találkozón jelenlévők is.

Az ABA két szakemberén kívül a bécsi és budapesti helyszínen működő Oppenheim ügyvédi iroda munkatársa a jogi feltételekről tájékoztatott, adókérdésekről a TPA Horwath adótanácsadó iroda budapesti igazgatójától lehetett megtudni részleteket – azzal a kitétellel, hogy természetesen minden eset egyedi. Mindkét iroda kicsi és nagyobb vállalkozók előtt nyitva áll, szakembereik tisztában vannak a magyar és osztrák előírásokkal. Annyi a konferencia előadásai után világos, hogy szaksegítség nélkül nem tanácsos belevágni az ausztriai vállalkozásokba. A szabályok ugyan nem különösebben bonyolultak, ráadásul hosszútávon változatlanok, mint ahogy a gazdasági környezet is stabil, ám a laikusnak sokkal tovább tart – és esetleg többe is kerül – az indulás előkészítése, mintha a szakember ismereteire támaszkodik.

A konferencia helyszínét biztosító Raiffeisen Bank illetékes munkatársa fontos információval szolgált: a magyarországi leánybank ügyfelei számára könnyített ausztriai céges bankszámla nyitási lehetőséget biztosít, magyar nyelvi segítséggel, Magyarországról.

Peter Löschl egyébként nem lát különösebb változást a magyarok ausztriai céglapítási kedvében. Természetesen elsősorban a határ közeli területeken érzékelhető az érdeklődés, sőt – teszi hozzá-, vannak olyan vidékek, ahol a szolgáltatók szinte mind magyarok. Hogy milyen tanácsokat ad azoknak, akik a közeli jövőben tevékenységük ausztriai kiterjesztését tervezik? Csak az boldogul, aki tudomásul veszi, hogy a minőség, a pontosság, a megbízhatóság Ausztriában alapkövetelmény- ezt tanúsíthatja az a sok-sok kisebb nagyobb építőipari cég, amely osztrák piacon működik. (Az ABA magyar konzulensének ügyfelei közül 90 százalék az építőiparban tevékenykedik – tudtuk meg Berényi Ferenctől).

Kérdés, mennyire telített a piac, és milyen szakmában van remény a sikerre. Löschl úr a lista élére az informatikát és a kutatás területét teszi, megjegyezve, hogy az egészségügy, az élet minőségének javításával kapcsolatban álló tevékenység ugyancsak jó érvényesülési esélyt biztosít. Másrészt felhívja a figyelmet az ipari klaszterekre, amelyek szintén nagy jövő előtt állnak.

S hogy mi a nagyobb ívű cél? Ausztria Magyarországon csaknem 9 milliárd eurót ruházott be – fordítva, az ausztriai magyar befektetések volumene alig 200 millió. Ezen az aránytalanságon kellene változtatni, akár sok kicsi lépéssel – mondja.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl