Karácsony után is tart a vásárlási láz

 
2010. Dec. 17. 16:06

Karácsony után is tart a vásárlási láz

2010. december 17., Péntek 16:06

Mennyit költenek az emberek ajándékozásra? Nem csak a kereskedőket izgatja az év végi ünnepek táján ez a kérdés. Akinek nem fűződik hozzá közvetlen anyagi érdeke, az az életszínvonal mércéjének tekinti a számokat. A pszichológus viszont vásárlási lázról beszél, amit a veszélyes szenvedélybetegségek közé sorol.

Az idén borúsan indult a nagy év végi vásárlási roham. Bár az osztrákok már novemberben megkapták a „karácsonyi pénzt” – a 14. havi fizetést illetve nyugdíjat – a kereskedők eleinte rossz üzletmenetről panaszkodtak, szidták a rossz időjárást. Aztán mégis belendült a forgalom, és a végeredmény 2, 5 milliárd euró lett. Ennyit költöttek az osztrákok ajándékozásra. Egy főre számítva 390 eurót, szemben a tavalyi 364 euróval.

Az osztrákok nagyobbik része – főként az idősebbek - ilyenkor is kerülik az eladósodást, nem vásárolnak hitelre, és igyekeznek megmaradni a folyószámlájukon lévő összeghatáron belül, legfeljebb kicsit megdézsmálják megtakarításaikat. Elég konzervatívak: 86 százalékuk üzletben vásárol, miután jól megnézte az árút. Mindössze 14 százalék választja az internetes rendelést. Sőt. Tíz osztrákból nyolc inkább készpénzzel fizet.

Ez azonban nem mindenkire vonatkozik. Azokra nem, akiknek vásárlási szenvedélye ilyenkor karácsony táján tör csak elő igazán. A fiatalok egy része ugyanis nem tud ellenállni a készpénz nélküli beszerzésnek, annak, hogy üres zsebbel, egyetlen plasztik kártyácska segítségével is megvásárolhat mindent, amit csak megkíván. A témát komoly szakemberek kutatják. Szerintük betegnek mondható az, aki érzi, hogy meg kellene állni, ám mégsem teszi meg, aki tudja, hogy a kiszemelt árúból már jó néhány van otthon, mégis megveszi.

Mint minden szenvedélybetegség, ez is rémes következményekkel jár. Nem egészségügyiekkel, hanem anyagiakkal. A gátlástalanul vásárlók közül sokan eladósodnak, bankszámlájuk előbb-utóbb mínuszt mutat, és nem ritka, hogy magáncsődeljárás indul ellenük. Onnan pedig nehéz a visszatérés. A veszély akut: a 14 és 24 év közötti lányok –asszonyok 62 százalékánál (a lakosság egészének 10 százalékánál) mutatható ki ez a szenvedély.

Gyógymód: önmegtartóztatás, józan gondolkodás, Elsajátítható, csak gyakorolni kell. Nem árt az sem, ha a problémával a sajtó is többet foglalkozik, hogy az érintettek közül többen magukra ismerjenek. A csábítás nagy: sok helyen már az ünnepek előtt megkezdődött az árleszállítás. És mi lesz még január-februárban?

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl