Az Esterházy Magánalapítvány küldetése

Sikertörténet - Egymást váltják a világsztárok

 
2010. Nov. 22. 08:40

Az Esterházy Magánalapítvány küldetése

Sikertörténet - Egymást váltják a világsztárok

2010. november 22., Hétfő 08:40

Kastélyok, várak komor dombok tetején, lágy lankák, szőlővel – ez nagyjából Burgenland, a különös formájú osztrák tartomány. Itt honos az Esterházy-dinasztia, amely ma gazdasági és kulturális tényezőként egyre markánsabban van jelen. A magánalapítvány nemcsak a hagyományokat ápolja, hanem kulturális téren új korszerű programokat nyújt, szaporítva a helyszíneket, színesítve a kínálatot, s ezáltal évről évre többeknek szórakozást biztosítva.

Ez volt az első nagy rendezvény az Orangerieben, a kismartoni Esterházy- kastély parkjában a főépülettől távolabb, amelyet nemrégiben újítottak fel. Ez azt jelenti, hogy most már a park – és a kastély- teljes egészét használják. Az alapot ehhez az adja, hogy - miután a kastélyt negyven éven át jelképes összegért a tartománynak engedték át - az idei évtől teljes egészében saját igazgatás alá került.

A változások szemmel láthatóak, új múzeumi bolt nyílt, megszervezték a kastélyban a vezetéseket, és nagyobb teret kapnak a saját kiállítások. Óriási siker a Gyűjtemények visszatérése – az Esterházy kastély fénypontjai kiállítás, és a szomszédos, egykori kolostor felújított termeiben folytatott

kortárs kiállítás.

Az Orangerieben évzáró rendezvényre hívták azokat, akik valamilyen formában szorosan kapcsolódnak az Esterházy Magánalapítvány tevékenységéhez. A skála széles, kurátorok, építészek, dizájnerek, szponzorok éppúgy beletartoznak ebbe a körbe, mint a sajtó munkatársai, vagy a törzsközönség illusztris képviselői. Tény, hogy 2010-ben egyedül a kismartoni kastélyban több mint 150 ezren fordultak meg. Rendezvény volt elég, Haydn-koncertek, matinék és szabadtéri dalestek, olyan világsztárokkal, mint Elīna Garanča.

– 2010-ben ismét egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy a kismartoni Esterházy-kastély a jövőben még erőteljesebben a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljön, és visszanyerje egykori kulturális jelentőségét. Ez a kastély egy olyan kulturális térség középpontjában található, mely a határok megnyitását követően hozzákezdett saját maga újraértelmezéséhez. Ebben hatalmas fejlődési lehetőséget látunk, melyet a következő években a saját magunk, illetve a térség számára is ki szeretnénk használni. – fogalmazott Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatója az évzáró rendezvényen.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy e kulturális tevékenység egyedüli helyszíne a kismartoni kastély lenne. Rajta kívül Fraknó várát, a Lackenbachi kastélyt és a Szentmargitbányai kőfejtőt fogja össze az Esterházy Magánalapítvány – vagyis Burgenland tartomány legjelentősebb történelmi, kulturális helyszíneit, s ezzel ma már Ausztria legnagyobb magánkézben lévő kulturális szolgáltatója. Akinek volt alkalma az elmúlt tíz évben figyelemmel kísérni az alapítvány munkáját, az tanúja lehetett e folyamatnak – ahogyan ez a tevékenység évről évre bővült. Tavaly összesen több mint 500 ezren keresték fel e helyszíneket. A szervuszausztria.hu rendszeresen beszámol e programokról, előzetest ad róluk, s az olvasói levelekből leszűrhető a növekvő érdeklődés.

Opera, kamarazene, kiállítás

A jövő évi tervek is nagyszabásúak. Megújult és máris munkához látott az új művészeti vezetés: Joachim Arnold igazgató nem csak a szentmargitbányai kőfejtő

készíti elő, hanem a kastélyparkot is zenével kívánja megtölteni.

Fellép majd a Bajor Rádió Kamarazenekara: az ő, húsvét hetében megrendezésre kerülő három koncertjük nyitja majd meg a jövő évi zenei szezont. 2011. június 3. és 5. között ezúttal harmadszor ismét megrendezik az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált, amelyen mások mellett a Tokyo String Quartett és a Carmina Quartett működik közre. Újra eljön Elīna Garanča: ő június 22-én a Szabadtéri Gálaesten lép majd fel.

A Haydn-terem hosszú idő elteltével, 2011-ben ismét operaelőadás helyszíne lesz. A Müncheni Kamaraopera négy estén Joseph Haydn Aki hűtlen, pórul jár című pasticcio-operájával vendégszerepel itt. Az augusztus is Haydné: 27-én és 28-án René Jacobs vezényli az Orlando Paladino előadásán a Freiburgi Barokkzenekart.

A kiállítások 2011-ben is megtekinthetők, Fraknó Vára, Lackenbach pedig ugyancsak kínál izgalmas programokat. Nem beszélve a szentmargitbányai kőfejtő idei operafesztiváljától, amelyről már korábban beszámoltunk.

A magyar vendég itt nem ritkaság, ami a földrajzi közelséggel is magyarázható. Éppen ez a helyzetet kívánja az alapítvány kihasználni, s nem tűnik irreálisnak a cél, a térség „Salzburgjának”, kulturális rendezvényközpontjának megteremtése.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl