Vörös-zöld koalíció Bécsben

 
2010. Nov. 14. 09:56

Vörös-zöld koalíció Bécsben

2010. november 14., Vasárnap 09:56

Széles mosoly, elégedettség és egy viszonylag rövid idő alatt kidolgozott 80 oldalas koalíciós paktum – ezekkel állt a sajtó elé Michael Häupl Bécs régi-új polgármestere, a tartomány főnöke, és újdonsült helyettese, Maria Vassilakou. Az ő személyében most először kapott városvezetői funkciót migrációs hátterű politikus.

Széles mosoly, elégedettség és egy viszonylag rövid idő alatt kidolgozott 80 oldalas koalíciós paktum – ezekkel állt a sajtó elé Michael Häupl Bécs régi-új polgármestere, a tartomány főnöke, és újdonsült helyettese, Maria Vassilakou. Az ő személyében most először kapott városvezetői funkciót migrációs hátterű politikus. Kísérletnek is mondható, ami most Bécsben történik: oly sokszor volt már szó országos szinten is a két párt közös kormányzásáról, ám eddig még soha nem sikerült egyességre jutni a célokról. Többnyire a Zöldek dobták be a törülközőt, attól tartván, hogy túl sok kompromisszumot kell vállalniuk.

A jelek szerint Bécsben ilyesmiről szó sincs. A koalíciós paktum nagyonis magán viseli a Zöldek keze nyomát, ráadásul vezetőjük, a 39 éves görög származású Maria Vassilakou mamut tárcát kapott: a közlekedés, várostervezés, klímavédelem és az energia, vagyis azok a területek, amelyek – a menekültkérdésen kívül – különösen fontosak a pártnak.

Biciklistáké a világ – illetve Bécs

A koalíciós megállapodás szerint a kerékpárforgalom aránya a városi közlekedésben a jelenlegi öt százalékról tízre emelkedik, s a 2013-ig kidolgozandó új közlekedési koncepcióban nagyobb szerepet kap a tömegközlekedés. A parkoló házak számának növelését ígérik, s azt, hogy a város területének 50 százaléka zöldterület marad. Várhatóak intézkedések a gépkocsiforgalom visszaszorítására – de nem szerepel a tervekben a City Maut (a belvárosi behajtás megadóztatása). És nem teljesíthető a Zöldek által beígért 100 eurós éves tömegközlekedési bérlet sem, marad a sokszoros ár.

A kerékpáros forgalom növelése, a motorizált forgalom egyharmados csökkentése önmagában is hozzájárul a klímavédelemhez. Ezt egészíti ki a napenergia forrás fokozott igénybevétele: 2020-ig 300 ezer négyzetméter napkollektor létesül.

A Zöldek másik szívügye, a menekültkérdés is fontos hangsúlyt kap. A jövőben az újonnan érkezőknek alá kell írniuk az Együttélés Integrációs Chartáját, és a Bécsi Megállapodást. Mindkettő kötelességeket és jogokat rögzít, utal kulturális szokásokra és törvényekre. Egyebek között tiltja, hogy a betelepülő családok akadályozzák leánygyermekük továbbtanulását. Ugyanígy ajánlásokat tartalmaz a nők társadalmi szerepével kapcsolatban
Ugyanakkor további segítséget, megfizethető vagy ingyenes tanfolyamokat ígér a nyelv elsajátításához.

Az új bécsi kormány világos útmutatást ad a menekültkérdés kezelésére. Ebből az is kiderül, hogy Bécs is inkább a kulcsfontosságú munkaerő befogadását szorgalmazza, hiányszakmák jól képzett szakembereit várja.

200 euró gyermekenként

Szociális téren a gyermekek támogatása áll előtérben: a jövedelemmel nem rendelkezők számára országosan biztosított minimális támogatáson túl (havi 800 euró) a gyermekeknek juttatandó segélyt havi 200 euróban határozzák meg.

Egyetértésre jutottak oktatási kérdésekben is (e téren volt a legnagyobb az eltérés a szociáldemokraták és a néppártiak között). Tovább növelik az egész/napos iskolák számát, a nyelvoktatást már az óvodákban előtérbe helyezik, támogatják a szabadidő eltöltését szolgáló projekteket, emellett a bécsi iskolák 500 kisegítő tanárt kapnak.

A bécsi „kormány” (városi szenátus) egy fővel csökken, a 12 tag közül hetet az SPÖ delegál (az eddigi nyolc helyett), egy tárca jut a Zöldeknek, a Szabadságpárt 3, a Néppárt egy tárca nélküli miniszterrel képviselteti magát. Az SPÖ eddigi tisztségviselői általában a helyükön maradnak, egyedül a közlekedési tanácsnok adja át posztját Vassilakounak, aki egyúttal a polgármester-helyettese is lett. Mellette ugyanilyen rangban marad a régi, Renate Brauner is, vagyis a polgármesternek két helyettese lesz.

Häuplnak van rutinja a koalíciós kormányzásban, annak ellenére, hogy az elmúlt két ciklusban az SPÖ abszolút többséggel rendelkezett. Előtte azonban öt évig a Néppárttal közösen kormányzott, mivel 1996-ban, nem sokkal azután, hogy a város vezetését átvette Helmut Zilktől, pártja elvesztette az abszolút többséget.

A Zöldek kockázata nagyobb: híveiknek be kell bizonyítaniuk, hogy érvényesíteni tudják elképzeléseiket, s ígéreteik nem csak kampányjelszavak. Még mindig sokan idegenkednek azonban tőlük: őket arról kell meggyőzniük, hogy felnőttek a kormányzáshoz, s nem csak ellenkezni képesek.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl