Ismert kínai szerző műve az idei ingyen könyv

Idei ingyen könyv

 
2010. Nov. 18. 08:31

Ismert kínai szerző műve az idei ingyen könyv

Idei ingyen könyv

2010. november 18., Csütörtök 08:31

Ez a novemberi hosszú hétvége a könyvé: még tíz év sem telt el az első bécsi könyvnapok megrendezése óta, máris hagyományról beszélhetünk. Kiadók állítják ki az elmúlt év(ek) termését, az olvasók találkozhatnak a szerzőkkel, programokon vehetnek részt, a szakma képviselői szóba elegyedhetnek egymással a Vásárváros tágas kiállítótermeiben. Nem utolsósorban pedig a szemfüleseknek jut az ingyen könyvből, amit ebből az alkalomból, az olvasást kevésbé kedvelők „elcsábítására” 100 ezer példányban osztanak szét.

Sztárvendégek is Bécsbe látogatnak: Ken Follett, Dieter Grönemeyer, Donna Leon, Tommy Wierenga, Bernhard Schlink olvas műveiből, dedikál, beszélget. Magyar írók is bemutatkoznak németre fordított műveikkel. A bécsi Collegium Hungaricum önálló standdal van jelen, és ahogyan ez 2010-ben szinte magától értetődő, a súlypont Pécs, az Európai Kulturális Főváros. A Bauhaus magyar alkotóiról nemcsak a tetszetős könyv nyújt ismereteket, pódiumbeszélgetést is rendeznek. Az Arco kiadó jóvoltából európai utazást tehetnek az érdeklődők Pécsre, ismert szerzők segítik a felfedezést, kihasználva a kulturális főváros miatti figyelmet. Egy másik kötet azt mutatja be, mit nyújt Pécs a gyermekeknek. A külső helyszíneken megtartott rendezvények közül kiemelkedik a költészet-fesztivál, az Irodalom Házában – a megidézett szerzők között a magyarokat Szőcs Géza képviseli.

A Buch Wien ’10 több mint 260 kiadót vonzott a Vásárvárosba, tizenegy nemzet vesz részt, és a személyesen is jelenlévő szerzők száma eléri a háromszázat.

Az Egy város-egy könyv akció az idén sem okozott kis fejtörést a város vezetőinek, akik – elsősorban Michael Häupl, a minap ismét megválasztott polgármester kezdeményezésére – újra ismert és népszerű könyvet ajánlottak. A kínai Dai Sijie Balzac és a kis kínai varrónő című művéből épült az idei könyvtorony, amelynek leleplezésén természetesen jelen volt az 1984 óta Franciaországban élő és immár franciául író szerző. Ez a 2000-ben kiadott részben önéletrajzi, részben szerelmi regény tette Dai Sijiét egy csapásra ismertté, nem csoda, hogy két év múlva ő maga filmre is vitte. A szerzővel a város több pontján, könyvesboltokban is találkozhatnak az olvasók. A Vásárváros gazdag programjában pedig kedvelt színészek, előadók is vállaltak fellépést.

Az idei ingyen könyv a népszerű, olvasmányos irodalomhoz sorolható, s ez némi irányváltást jelez. Korábban inkább a lakosság hiányos ismereteinek pótlása volt a cél. Az első években a történelem és a múlt megismertetése állt a középpontban: elsőként az osztrák származású, hazájából a nácizmus elől elmenekült és amerikaivá lett Frederic Morton könyvét, az Örökkévalóság utcáját osztották szét százezer példányban. A következő évben, 2003-ban Kertész Imre volt a fővendég a Sorstalanság forgatókönyvével (Lépésről lépésre címmel). Két éve Ruth Klüger Tovább élni című műve jutott el százezer olvasóhoz. Tavaly az „És Nietsche sírt” című könyvből (a szerző: Irvin D. Yalom ) a nagy filozófus és Josef Breuer – a pszichoanalízis megalkotója – fiktív találkozásáról tudhatott meg többet százezer olvasó, aki ingyen jutott a kötethez.

Nem lebecsülendőek a könyvhéten megtartott workshopok, amelyek a műfordítás műhelytitkaiba, az irodalomoktatás fortélyaiba nyújtanak betekintést. Az osztrák közszolgálati televízió tematikus műsorokkal segíti a rendezvényt.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39