Sorsdöntő választás Magyarországon

 
2018. Jan. 14. 10:07

Sorsdöntő választás Magyarországon

2018. január 14., Vasárnap 10:07

Az országnak széles és egységes ellenzékre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékony harcot hirdethessen az Orbán-kormány ellen - írja Balazs Csekö a Die Presse vendégkommentár rovatában.

Mindent vagy semmit! Így lehetne megfogalmazni a magyar demokratikus ellenzék mottóját a közelgő választások előtt. Amikor három hónap múlva a magyarok az urnákhoz járulnak, nem csak a 199 fős parlament összetételéről döntenek majd, hanem országuk hosszú távú jövőjéről is. Választani egy erős, autoriter vonásokkal jellemezhető illiberális kormány és egy továbbra is széttöredezett, de a parlamenti demokráciát mégis csak előtérbe állító ellenzék között kell majd.

Magyarország csaknem 30 évvel ezelőtt négy évtized  - minden előnyével és hiányosságával együtt létező - szocializmust követően a liberális demokrácia útjára lépett. A kísérlet azonban, hogy az ország a nyugati demokrácia klubjában rendezkedjen be,  zsákutcába vezetett. Amióta Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került  a fordulattal beindított politikai és társadalmi konszenzusokat komoly veszélyek fenyegetik, és autoritér állammá alakulnak át egy  kisebbség  (kb. 2 millió választó ) támogatásával  .

Hiányzó hatalommegosztás

Az Orbán-rendszert a hatalommegosztás hiánya, a kormánypárt által egyedül elfogadott egypárti alkotmány, a mindenütt jelenlevő nacionalista retorika, az erőteljes nepotizmus, a civil szervezetek zaklatása, az éjjel-nappal hamis híreket ontó kormányközeli média és a kormányzó Fideszt aránytalanul  favorizáló választási rendszer jellemzi. Része a rezsimnek a bírálók - a politikai szereplők, újságírók, művészek és egyszerű polgárok - megfélemlítése, akik gyakran elhallgatják  a kormányétól eltérő véleményüket, nehogy hazaárulónak tekintsék őket, vagy hivatali jövőjüket kockáztassák.

A társadalom mélységes megosztottságáért a “divide et impera” elvén működő orbáni kormányzási forma a felelős, amely jókra (keresztyén, polgári, nemzeti érzelműek)  és rosszakra (mérsékelt konzervatívok, baloldaliak, liberálisok) osztja a társadalmat, és amely  a politikai ellenfeleket az Állami Számvevőszék segítségével állítja félre, részben drákói büntetésekkel (a Jobbik esete). Ugyanez a rendszer lehetővé teszi egy holokauszt tagadó antiszemita számára a rendszeres fellépést a kormányhű Echo TV-ben, azon a csatornán, amelyet Orbán miniszterelnök  “ a keresztény, polgári és nemzeti “értékekért felelős tv-adóként ünnepelt.

Ideológiai különbségek

A hatékony harchoz e rezsimmel szemben Magyarországnak széles  és egyesült ellenzékre van szüksége, amely háttérbe helyezi az éles ideológiai ellentéteket, és alkalmazza Machiavelli elvét -  “cél szentesíti az eszközt” . A ma még  szürreálisnak tűnő, ám a választási rendszer okán mégis elengedhetetlen koalíciónak a szocialistáktól kiindulva a liberálisokon és a zöldeken át a jobbikos választókat is magában kellene foglalnia.

A darabjaira széthullott és egymás között rendkívül megosztott, a kormánnyal szemben kritikus erők soraiban jelenleg káosz uralkodik. Ezeknek a közszereplőknek éppen ideje lenne háttérbe szorítani rövidtávú pártérdekeiket, hogy elsőbbséget biztosítsanak a magyarok közérdekének.    

Magyarország ellenzéki erői vagy választási koalíciót alakítanak és felismerik, hogy a következő választás sorsdöntő lesz Magyarország számára, vagy az ország végérvényesen hátat fordít a liberális demokráciának. Ha Magyarország letérne az 1989-es alapkonszenzus ösvényéről, azért nem egyedül Orbánt terhelné a felelősség, hanem az ellenzéket is.

Balazs Csekö (szül.: 1986) politikai tudományokat tanult a Bécsi Egyetemen. A magyar származású Csekö szabadúszó újságíróként dolgozik Bécsben.

 

 

E-mail-cím: debatte@diepresse.com

(Die Presse, nyomtatásban: 2018.01.12.)

Fordította: dr. Gonda László

 

 

 

1 komment:
Adam | 2018. január 14., Vasárnap 22:31
Tisztelt Uram, kivulrol nagyon konnyu egyoldalu nyilatkozatokat es tenyek nelkuli megallapitasokat kozolni. En magam ugyan nem politizalok, de rendkivul ellenszenvesnek talalok minden olyan kinyilatkoztatast mely nem az orszag erdekeit koveti. Engedtessek meg csak nehany megallapitas, mely az On altal megemlitettteket eroteljesen megkerdojelezi: 1. az ellenzeket elhallgattatni? olvassa el, ehhez meg a hazbol sem kell kilepnie az internetes ellenzeki cikkeket, joval tobb van beloluk mint kormanyparti 2. egy ellenzeki osszefogasnak nem lehet alapcelja a kormany lecserelese, hanem egy olyan programmal megjelenni, mely az orszag javat szolgalja. En sajnos nyomat sem talalom ezeknek. 3. az orszag gazdasaga, nalam alapszempont, erosodik, az 1 fore juto GDP no, a csaladok jobban elnek. A koztisztviselok, tanarok, orvosaok megbecsulese no. 4. nyilvan nem a tejjel - mezzel folyo Kanaan orszaga meg, de van egy celkituzes es van egy magyarsagtudat (amit igencsak elhanyagoltak az elozo kormanyok) kialakitasa. Igenis fel kell vallani a kulhoni magyarsag kepviseletet is, amelyet szinten elhanyagoltak a liberalis kormanyok. 5. barmilyen furcsan hangzik, Magyarorszag a kritikak ellenere megvedte delrol az orszagot a kontrolalatlanul beozonlo menekultektol (bar erdemes megjegyezni, hogy ezek tobbsege gazdasagi es nem haborus!). 6. meg szamos egyebb dologban nem ertek Onnel egyet, talan erdemes lenne szemelyesen is a helyszinen emberekkel beszelgetni, sokkal, hogy egy statisztikai alapokon nyugvo velemenyt tudjon kialakitani. Tisztelettel adam

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl