Olasz húsvét Salzburgban

Jonas Kaufmann új szerep(ek)ben

 
2015. Márc. 31. 15:58

Olasz húsvét Salzburgban

Jonas Kaufmann új szerep(ek)ben

2015. március 31., Kedd 15:58

Az idei Húsvéti Fesztivál bemutatói közül a Bajazzók és a Parasztbecsület előadását előzte meg a legnagyobb várakozás, talán azért, mert igazán stílusos húsvétkor előadni azt az operát, amely húsvétkor játszódik. Az érdeklődést csak fokozta, hogy a két darab főszerepét egyaránt Jonas Kaufmann énekli.

 

A kis szicíliai falu lakói a húsvétot és a tavaszt köszönteni gyűlnek össze a főtéren. Egy férfi a szerelmének énekel, egy lány a vőlegényét keresi, a fuvaros hazatér az ünnepekre a feleségéhez. Ebből az ártatlannak tűnő helyzetből bontakozik ki a tragikus cselekmény, amely a riadt falusiak kiáltozásával ér véget: Megölték Turiddut! Mascagni Parasztbecsület című operáját, amelynek bemutatója március 28-án volt, felvételről az ORF2 húsvét hétfőn 22:00-tól, a ZDF 23:15-től sugározza, míg a teljes előadást, a Bajazzókkal együtt április 11-én 20:15-től adja a 3sat. Élőben, a helyszínen, a Grosses Festspielhaus közönsége április 6-án este tekintheti meg együtt a két egyfelvonásost, méghozzá különleges előadásban, hiszen mindkét főszerepet énekli.

- Nagyszerű dolog egyetlen este két ennyire eltérő szerepet énekelni – nyilatkozta a német tenor, aki most Salzburgban mutatkozott be először ebben a két műben, bár mindkettőből a leghíresebb áriát énekelte már a CD-jén. – Turiddu forrófejű fiatalember, aki előtt még ott áll az egész élet, könnyelmű fickó, aki kockára teszi az életét egy férjes nővel folytatott viszonyért. Canio az életkorát tekintve apja lehetne, az élete jelentős részét már maga mögött tudhatja. Ő egy szegényes színtársulattal járja a vidéket, bohóckodik az embereknek, és teljes joggal féltékeny a nálánál jóval fiatalabb feleségére. Két erőteljes változatát jelentik ők a „halálos féltékenység” témájának- mondja szerepeiről.

Kaufmann közismerten teljes átéléssel jeleníti meg szerepeit a színpadon, a kritikák most is a legnagyobb elismeréssel méltatták – és nem csak őt, hanem a bemutató minden szereplőjét. méltatására. A közönség az énekeseken túl lelkesen ünnepelte a fesztivál művészeti vezetője, Christian Thielemann által irányított Drezdai Állami Zenekart is . Kaufmannt és a zenekart együtt legközelebb április 3-án, pénteken hallhatja a salzburgi közönség, ekkor Verdi Requiemjét adják majd elő. -Verdi nemcsak énekesként, hanem hallgatóként is nagyon közel áll a szívemhez – mondta a zeneszerzőről Jonas Kaufmann.

A fesztivál programja április 4-én és 5-én este két, Sosztakovics és Csajkovszkij műveiből összeállított hangversennyel folytatódik, 5-én, vasárnap délelőtt pedig Isabel Karajan, Jascha Nemtsov és a Drezdai Vonósnégyes mutatja be a Halál kisasszony találkozik Sosztakovics úrral című kamarazenei projektet.

Időközben ismertették a Húsvéti Ünnepi Játékok programját is. A program középpontjában Verdi operája, az Otelló áll majd, a címszerepben Johan Bothával, míg Desdemonát Dorothea Röschmann énekli. Az előadást Vincent Boussard rendezi, a jelmezeket Christian Lacroix, az utóbbi években egyre több színházi megbízást is vállaló híres divattervező tervezi, a Drezdai Állami Zenekart Christian Thielemann vezényli. Ezenkívül hallhatjuk még napjaink egyik legjelentősebb zongoraművészét, Rudolf Buchbindert, aki Beethoven első zongoraversenyét játssza majd, és Anne-Sophie Muttert, aki Lynn Harrel cselló- és Yefim Bronfman zongoraművész társaságában Beethoven Hármasversenyét adja elő.


Mörk Leonóra

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39