Orvosnő az egészség- és nőügyi minisztérium élén

Gyengül az SPÖ befolyása a kormányra?

 
2017. Márc. 9. 10:46

Orvosnő az egészség- és nőügyi minisztérium élén

Gyengül az SPÖ befolyása a kormányra?

2017. március 9., Csütörtök 10:46

Stílszerűen a nemzetközi nőnapon tette le a hivatali esküt Ausztria új egészség- és nőügyi minisztere. Kern kancellár a kinevezéssel folytatja korábbi gyakorlatát: nem annyira pártpolitikusokat, mint a saját szakmájukban sikert elért szakembereket állítja a minisztériumok élére. Pamela Rendi-Wagner illeszkedik a sorba: bár szociáldemokrata érzülete megkérdőjelezhetetlen, de nincs pártpolitikai múltja. 

Az 1971-es születésű  új miniszterasszony - aki a minap elhunyt Sabine Oberhauser helyébe lép -  1966-ban diplomázott a bécsi orvosi egyetemen, szakorvosi képesítését Londonban szerezte, tudományos kutatómunkája a trópusi betegségek bécsi egyetemi intézetéhez köti. A tel avivi egyetem vendégprofesszora, 2011 óta az egészségügyi minisztérium közegészségügyi részlegének élén áll. Férje Thomas Drozda kulturális miniszter (SPÖ) kabinetfőnöke, két kislánya van.

Kétségtelen, hogy a szintén az SPÖ-n kívüli területről érkezett Kern kancellár az ilyen típusú kinevezésekkel gyengíti a szociáldemokrata párt rész szervezeteinek befolyását kormányzására.  Politikai megfigyelők tudatosságot vélnek felfedezni,  kiindulva abból is, hogy a Faymann kormányban a szakszervezeti szövetség például még soraiból kikerült három képviselővel volt jelen, míg ma az egyetlen az az Alois Stöger, szociálisügyi miniszter, aki eddig az elhunyt miniszterasszonyt helyettesítette, mostantól pedig saját tárcáját vezeti tovább.

Sabine Oberhauser halála után néhány tartományi pártszervezet jelezte, hogy lenne megfelelő jelöltje a posztra, ahogyan a párton belül is több politikusasszony jelezte érdeklődését. Kern másképpen döntött, mint ahogy egyéb esetekben is. Kulturális minisztere - a most kinevezett egészség- és nőügyi miniszter férje -, Thomas Drozda például mintegy húsz éven át kulturális menedzserkén tevékenykedett - igaz, előzőleg egész fiatalon Vranitzky, majd Viktor Klima kormányában is dolgozott.  Hans Peter Dosklozil védelmi miniszter sem volt soha pártkatona, rendőrből lett a belügyminisztérium jogásza, majd a burgenlandi tartományfőnök kabinetfőnöke, illetve Burgenland rendőrfőnöke.

Kern ezzel a gyakorlatával azt jelzi, hogy a szaktudást többre tartja, mint a pártszolgálatot.

 

0 komment:

Szólj hozzá:Ilona stüberl
Bécsi Ingtalanok
Hotel Benczúr
BCB Consulting
 
 
Bogipark