Magyarország visszavág: „Asselborn komolytalan figura”

Szijjártó külügyminiszter „kioktatónak és arrogánsnak” nevezi luxemburgi kollégáját

 
2016. Szept. 16. 11:35

Magyarország visszavág: „Asselborn komolytalan figura”

Szijjártó külügyminiszter „kioktatónak és arrogánsnak” nevezi luxemburgi kollégáját

2016. szeptember 16., Péntek 11:35

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem mestere a megválogatott szavaknak. Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök egykori személyes szóvivője géppuskaropogáshoz hasonlóan előadott szóbeli kirohanásaiban a „magyarellenes” külföldi politikusokat már korábban is „beteges hazudozónak” és „ámokfutónak (Werner Faymann), „álszentnek” (Stefan Löfven svéd miniszterelnök) vagy „képmutatónak” (Sigmar Gabriel német alkancellár) nevezte – írja Gregor Mayer a Der Standardban.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden utasította külügyminiszterét, hogy válaszoljon  a kizárásra vonatkozó luxemburgi követelésre.

Kedden Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszteren volt a sor: miután Magyarország ideiglenes vagy végleges kizárását követelte az EU-ból, a magyar kollégája a következőket mondta róla: „már eddig is ismert volt, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”. Látszik rajta, hogy nem messze lakik Brüsszeltől, mert „kioktató, arrogáns és frusztrált” – gúnyolódott Szijjártó. „Valódi nihilistaként” semmi fáradtságot sem sajnálna azért, hogy szétrombolja az európai biztonságot és kultúrát”.

Ez utóbbi jelmondattal Szijjártó a főnöke, Orbán Viktor egyik bonmot-jához kapcsolódott. Orbán már a múlt hétvégén „nihilistának” nevezte a luxemburgi születésű Jean-Claude Junkert, az EU-bizottság elnökét, valamint az EU-parlament német származású elnökét, Martin Schulzot. Az orbáni megfogalmazás szerint a „brüsszeli elit” „autópályaként” használta fel a menekült kérdést arra, hogy „szétrombolja a nemzeteken és a kereszténységen nyugvó Európát”.

Tudatosan megfogalmazott harcias kijelentés

Valójában a kormányon levő Fidesz vezetői előtt elhangzott miniszterelnöki beszéd eredetileg nem volt nyilvános, de később kivonatos formában mégis szándékosan közzétették. A beszéd  újabb harcias kirohanás a sokat szidalmazott „brüsszeli elittel” szemben, amelyhez a budapesti hatalmi központ kétségtelenül Asselborn-t is odasorolná.

Orbán többek között „egy átfogó európai önvédelmi bevándorlási politikát” követelt. A fogalmat a jobboldali konzervatív politikus a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélésén használta, mondta szóvivője, Havasi Bertalan az MTI állami magyar hírügynökségnek.

A beszéd nagy részében az október 2-i referendumról volt szó, amely az Asselbornnal készült interjúban is szóba került. A népszavazáson a szavazóknak mindenestül el kell utasítaniuk a menekültkérők elosztására vonatkozó EU-kvótát. Eddig is világos volt, hogy egy meggyőző népszavazási eredmény esetén Orbán a saját – korlátozó – felfogásának szellemében befolyásolná az EU menekültpolitikáját. Utolsó beszédében Orbán még magasabbra tette a lécet: most már a Fidesz szemszögéből szép népszavazási eredménynek „hullámot” kellene elindítania Európában, és ez magával hozná egy új elit bekerülését az EU csúcsszerveibe.

A népszavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 50 százaléka érvényes szavazatot ad le. A baloldali és a liberális ellenzék bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólít fel – szerintük a népszavazás csupán a „HUxit” első lépése, azaz Magyarország kilépése az EU-ból, amire hosszabb távon Orbán egyébként is törekszik. Még ha igaz is lenne ez az állítás, az Orbán kormány akkor is biztos hevesen tiltakozna ellene.

A „Brüsszel ellen” évek át folyó propaganda ellenére a magyarok többsége az EU-ban való maradás mellett van. Orbán jelenleg már csak azért sem provokálná ki az EU-ból történő kilépést, mert Magyarország hatalmas EU-s támogatásban részesül. Ennek jelentős része feltehetően azoknak az oligarcháknak a zsebébe vándorol, akik Orbántól függenek, és akik a hatalmát stabilizálják. 

Schulz: „tiszta ostobaság”

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán éles szavakkal bírálta Asselborn követelését. Schulz azt mondta a ZDF reggeli magazin műsorában, hogy ez „tiszta ostobaság”. Kedden breszélt Asselbornnal, és azt mondta neki: „még azt sem tudjuk, hogyan  lépnének ki a britek, hogyan zárnánk ki akkor a magyarokat”.

(red, Gregor Mayer, 2016.09.14. Der Standard, 2016.09.14.)

Fordította: dr. Gonda László



jooble
Bogipark
Ilona stüberl