Magyarország elfogadta a vitatott egyetemi törvényt

 
2017. Ápr. 5. 15:16

Magyarország elfogadta a vitatott egyetemi törvényt

2017. április 5., Szerda 15:16

A törvénymódosítás az USA által finanszírozott Közép-európai Egyetem végét jelenti. Vassilakou felajánlja az egyetem áttelepítését Bécsbe - olvasható a Wiener Zeitung cikkében, amelyet Kathrin Lauer és Niklas Hintermayer jegyez. 

 A Magyar Országgyűlés kedden a heves nemzetközi tiltakozás ellenére a kormányzó jobboldali-nemzeti Fidesz többségével elfogadta azt a felsőoktatási törvénymódosítást, amely ellehetetleníti az USA által finanszírozott Közép-európai Egyetem (CEU) további magyarországi működését. Az olyan egyetemek, amelyeknek az EU-n kívül van a székhelye, csak akkor tevékenykedhetnek Magyarországon, ha az anyaországukban is működtetnek egy szabályos egyetemet.  További feltétel a Magyarország és a származási ország között létező államközi szerződés.

Magyarországon a CEU az egyetlen egyetem, amely nem felel meg ennek a két feltételnek. A Soros György amerikai milliárdos és filantróp által alapított CEU 25 éve kínál Budapesten társadalomtudományos posztgraduális oktatást. Sorosnak az volt a célja, hogy főként a volt kommunista országokban hozzájáruljon a demokratikus, nyitott társadalmak felépítéséhez. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel szemben évek óta a demokrácia és a véleménynyilvánítási szabadság kiüresítésére törekszik.

A szavazás előtt röviddel a Fidesz még szigorított is a törvényen: 2018. január 1-i, -azaz kilenc hónappal rövidebb - határidőt állapított meg, amelyen belül a CEU-nak vagy alkalmazkodnia kell az új szabályokhoz, vagy be kell fejeznie tevékenységét.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások oktatásért is felelős miniszter megerősítette, hogy az új törvény a CEU-t célozta meg. „Soros György és a szervezetei” „látszólag civil ügynökeikkel világméretű lejárató kampányt” folytattak a magyar kormány ellen - mondta. És: „szilárd elhatározásunk, hogy véget vetünk ezeknek az akcióknak”.

Ajánlat a Bécsbe költözésre

A CEU-vezetése úgy nyilatkozott, hogy elszántan  harcolni fog a szabad oktatási intézményként való fennmaradásáért. felszólította Áder János államelnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Az LMP öko-liberális párt keresetet nyújt be az alkotmánybírósághoz a törvénnyel szemben, és további keresetek is várhatók.

Eközben Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államelnök a tiltakozók mellé állt: Európa „nem hallgathat, ha a civil társadalomtól, a tudománytól elveszik a levegőt - mint ahogyan ez most Budapesten, a CEU-n történik –”  mondta kedden az Európai Parlament előtt Strasbourgban.

Maria Vassilakou (Zöldek)  bécsi alpolgármester is kifejezte szolidaritását a CEU-val. Michael Ignatieff rektornak küldött levelében felajánlotta, hogy települjenek át a szövetségi fővárosba: „Amennyiben erre valóban szükség lenne, akkor szívesen fogadnám, ha a Közép-európai Egyetem lehetséges új székhelyeként Bécsről is elgondolkodna”. A CEU egyelőre tartózkodóan viselkedik. „A magánegyetem meg akarja tartani a budapesti székhelyet. Ez érthető, és erre is számítottunk” – mondták kedden Vassilakou irodájában.

Akkor miért ez az ajánlat? „Ilyesmit akkor tesz az ember, ha abból indul ki, hogy  talán meg is valósulhat”. Ki kell várni a magyarországi fejleményeket, a székhelyváltoztatásról szóló döntés joga a CEU-t illeti. Vassilakou irodája szerint tény azonban, hogy az áttelepülésből Bécsnek csak haszna származna. A CEU az egyetemi székhely jelleg számára „további nyereség lenne”

Mégis az ajánlat ködösnek tűnik. Sem a lehetséges telephelyet, sem az időkereteket nem nevezték meg. A belpolitikai vonatkozás is kérdéseket vet fel: bár a városi koalíciós partner SPÖ-vel koordinálták az ajánlatot – azt azonban „nem lehet pontosan megmondani”, hogy a levél megírása előtt vagy azután. Amennyiben Bécs valóban be akarná fogadni a CEU-t magánegyetemként, akkor azt Michael Häupl polgármesternek kellene előterjesztenie. Erre vonatkozóan az SPÖ kedden semmiféle állásfoglalásra sem volt kapható. Így  jelenleg nem reális, hogy Bécs egy ötödik magánegyetemet kapjon.

Wiener Zeitung, 2017.04.04.  

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl