Legyen? Ne legyen? Milyen legyen?

Legyen? Ne legyen? Milyen legyen?

 
2012. Szept. 6. 08:12

Legyen? Ne legyen? Milyen legyen?

Legyen? Ne legyen? Milyen legyen?

2012. szeptember 6., Csütörtök 08:12

Sok európai országban már el is felejtették a kötelező katonai szolgálatot, Ausztriában még csak most terveznek népszavazást arról, maradjon-e jelenlegi formájában a sereg. Nincs még egy téma, amelyben ennyire változott volna az évek alatt a pártok véleménye. A kormány egyelőre abban sem tud egyességre jutni, milyen kérdést tegyenek fel a januári népszavazáson.

Elsőként az SPÖ egyik erős embere, Michael Häupl, Bécs polgármestere vetette fel már 2002-ben a hadsereg szerkezeti átalakításának gondolatát, és javasolta hivatásos hadsereg létrehozatalát, miközben Norbert Darabos, szintén szociáldemokrata védelmi miniszter még tavaly is elképzelhetetlennek tartotta a sorkatonaság megszüntetését. Ugyanez a politikus most a hivatásos hadsereg mellett száll síkra, annyira, hogy a népszavazáson csakis arra várna választ, akarja-e a nép egy ilyen, önkéntes profikból álló fegyveres erő létesítését.

A Néppártban ellenkező volt a folyamat: évtizeden át támogatták a politikusok a hivatásos hadsereg gondolatát, most azonban ellene voksolnak, mondván, hogy a kötelező sorkatonaság eltörlésével lényegében megszűnne a polgári szolgálat és a katasztrófa elhárítás. E két funkció ellátására ugyanis eddig a sorkatonák közül került ki a megfelelő létszám. Mindkettő fontos feladata (volt) a hadseregnek. A szociális szolgálat, ahogy a neve is mutatja egészségügyi kisegítést biztosított: olyanok végezték – a tényleges sorkatonai időnél hosszabb ideig -, akik lelkiismereti vagy vallási okokból elutasítják a fegyver használatát.

Darabos érvelése szerint a két fontos szolgálathoz szükséges létszámot más konstrukciókban lehetne biztosítani. Johanna Mikl-Leitner néppárti belügyminiszter, akivel Darabosnak egyeztetnie kell a kérdésben, ezt nem ismeri el, és félti a két elengedhetetlen funkciót. Arról már megszületett a megállapodás, hogy a népszavazást januárban – 13-án vagy 20-án – megtartják, de egyre élesebb a vita arról, milyen kérdésre kérjék a választ a lakosságtól.

A szociáldemokrata védelmi miniszter szerint elegendő megkérdezni, akarja-e a nép a hivatásos hadsereget. Ha az igenek többségben lesznek, az automatikusan a régi sorkatonaság elvetését és megszüntetését jelenti. A Néppárt szerint viszont a kérdésben szerepelnie kell a szövetségi hadsereg megszüntetésének, sőt, utalni kell a két másik funkcióra, a polgári szolgálatra és a katasztrófa elhárításra is, amely szerintük így hátrányos helyzetbe kerül. Érvelésük szerint csakis így lenne korrekt a népszavazásra felszólítottak tájékoztatása. Eközben nem látható, hogyan lehet mindezt az információt egy egyszerűen megválaszolható kérdésbe sűríteni.

A vita végére hamarosan pontot kell tenni. Annyi bizonyos, hogy békeidőben szokatlanul sokat olvasni, hallani ezekben a hetekben – és januárig biztosan – az osztrák hadsereg történetéről, feladatairól.

 

2 komment:
dödi | 2012. szeptember 8., Szombat 06:13
Mit jelent,hogy hivatásos hadsereg? Az a foglalkozása,hogy pénzért harcol,ha kell?Itt mindig elakadok-akkor zsoldos?

Nemetorszagi_magyar | 2012. szeptember 8., Szombat 10:14
szabojgy2 Nöi katonak mas orszagokban mar evtizedek ota a normalitashoz tartoznak. (USA Izrael minden mas europai allam) 'Igazi' ferfiaknak ezzel nincs problemaja. dödi Egy 'hivatasos hatsereg' rossz kifejezes. Nemetorszagban röviddel ezelött szüntettek meg a hadkötelesseget, a hadsereg önkentesekböl all, akik -azt hiszem- ugyanannyi ideig szolgalnak, mint azelött a hadkötelesek. Aztan vannak az ugynevezett önkentes tovabbszolgalo katonak, akik fizetest kapnak, esetleg katonai akademiara mennek, katonatisztek stb. lesznek. A hadsereg termeszetesen az 'orszag' tulajdona, fönökük a hadügyminiszter. Fizetesüket a honvedelmi költsegvetesböl kapjak. Ugy mint az USA-ban

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39