Múzsa, szerető, társ

Kiállítás Schiele modelljéről

 
2015. Márc. 13. 17:55

Múzsa, szerető, társ

Kiállítás Schiele modelljéről

2015. március 13., Péntek 17:55

Wally nevét mindenki ismeri, aki valaha látott Schiele festményt. Vezetéknevét már kevesebben jegyezték meg, s történetét sem sokan hallották. A Leopold múzeum nekik segít a most megnyílt kiállítással, amelyet a múzsa, a modell, a szerető, a partner – Walburga „Wally” Neuzil – emlékének szentelnek.

A kiállítás megnyitója egyben alkalom volt arra is, hogy Schiele rajongói a emlékezzenek: a Schiele gyűjtemény alapítója, a 20. század első évtizedeiben alkotó bécsi mester avatott szakértője március elsején töltötte volna be 90. évét. Leopold, aki eredetileg szemészorvos volt, már egyetemistaként beleszeretett a prűd Ausztriában akkortájt értetlenséggel fogadott alkotásokba, sőt, barátságot kötött Arthur Roesslerrel, Schiele mentorával, a legismertebb szakértővel. Az általános elutasítás egyetlen pozitívumaként Leopold fillérekért jutott Schiele műveihez, ezekre – és a Klimt képekre – alapozta azután tekintélyes gyűjteményét, amely 1994-ben az alapítványba, majd később a Múzeumi Negyedben külön e célra felépített múzeumba került.

Aki a most megnyílt kiállításon bemutatott mintegy 200 tárgyat – 41 festményt, 43 rajzot, többségükben a későbbi képekhez készült vázlatot, 80 fotót és diát, számos autográfiát és egyéb dokumentumot megtekinti, az képet kaphat kettejük kapcsolatáról. Wally nem csak modellje volt a festőnek, hanem társa, szerelme, partnere, akire nehéz pillanataiban számíthatott.

Kettejük története romantikus szerelmi mese: Bécsben ismerkedtek meg, itt lángolt fel a szenvedély a 17 éves lány és a 21 éves festő között. A kapcsolat az akkori időkben nem volt szalonképes, s hiába próbáltak együtt új életet kezdeni Krumauban (Cesky Krumlov), ahova Schielét rokoni szálak fűzték, a városka lakói szó szerint elűzték őket. Együtt maradtak, és Wally akkor is kitartott mellette, amikor Schielét „erkölcstelen ábrázolásai” miatt letartóztatták és börtönbe zárták. A kevésbé viharos idők sem lehettek egyszerűek, az örökös pénzhiány és a nélkülözés, no meg Schiele ugyancsak könnyelmű természete miatt. A legendák szerint, ha véletlenül pénzhez jutott, akkor szerelmével görbe estét rendezett, színházba mentek, utána vacsorázni és az utolsó krajcárokat a hazautazásra fordították – és másnap kezdődött elölről a nélkülözés.

Nem öregedtek meg együtt, s nemcsak azért mert mindketten fiatalon haltak meg. Schiele másik nőtt vett feleségül. A fájdalmas elválás után Wally ápolónőképzésen vett részt és az I. világháborúban Dalmáciában dolgozott. Itt halt meg, 23 évesen skarlátban. Schiele alig egy évvel élte túl, az ő halálát a spanyol nátha okozta.

A kiállításon érdekes együtt látni a Wallyról készült portrékat, azt is, amelyet egy New York-i kiállításonelkoboztak és csak hosszas tárgyalások után tekintélyes summáért került vissza Bécsbe. Érdekesek a fotók és egyéb dokumentumok. A kiállítás június 1-ig tart nyitva.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl