Júniusban Londonban Schiele-képet árvereznek

 
2011. Máj. 17. 17:36

Júniusban Londonban Schiele-képet árvereznek

2011. május 17., Kedd 17:36

Nehéz döntést hozott a Leopold Múzeum kuratóriuma: ismét megválik egy festménytől, mégpedig Schiele Házak színes mosott ruhával című képétől. Az aukcióra bocsátott műtárgy árából Wally portréjának visszavásárlását fedezik.

A festményt, amelyet június 22-én bocsát árverésre Londonban a Sotheby’s, a kuratórium egyhangúlag választotta ki eladásra. Ilyen döntésre már korábban is kényszerült: 2006-ban Schiele egy városképét voltak kénytelenek eladni – szerencsére azonban az ilyen témájú és típusú festményből még nyolc darab maradt a múzeum birtokában. A mostani döntés azért olyan fájdalmas, mert ez Schiele egyik legértékesebb alkotása. Huszonnégy évesen festette a képet, amely később Heinrich Böhler tulajdonába került, s Rudolf Leopold az ő özvegyétől vásárolta meg 1954-ben, hogy aztán 1994-ben a magángyűjteményéből alakult alapítvány részévé váljon.

A Sotheby,s aukciós ház öröme leírhatatlan: a festményt 36 és 50 millió dollár közötti összegre értékelik. Mint megjegyzik, a kép minőségétől és a festő személyétől eltekintve a származási hely is növeli értékét, hiszen mindkét előző tulajdonosát – Böhlert és Leopoldot – nevezetes gyűjtőként tartják számon. A Wally portréja tekintélyes összeg ellenében kerülhetett a helyére, a Leopold Múzeum bankhitelt volt kénytelen felvenni – most ennek kiegyenlítése teszi elengedhetetlenné a Házak színes mosott ruhával elárverezését.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl