Győzelem keserű szájízzel

Bécsi lap a Momentum népszavazás kezdeményezéséről

 
2017. Feb. 26. 10:25

Győzelem keserű szájízzel

Bécsi lap a Momentum népszavazás kezdeményezéséről

2017. február 26., Vasárnap 10:25

Magyarország egy civil mozgalom nyomására visszavonja a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázatát. Fekete-Győr és Momentum nevű mozgalma mintegy 266 000 aláírást gyűjtött össze az olimpia ellen-  írja Kathrin Lauer a Wiener Zeitung hasábjain. 

Ritkán jó és rossz ennyire egyszerre egy hír: egy civil mozgalom nyomására Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. Ez nagyon jó a magyar állami költségvetésnek, de rossz Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek most kénytelen lemondani egyik presztízs projektjéről, ami jól illett volna a sporttámogatói imázshoz.

De jó-e ez a Momentum Egyesületnek, amely az olimpia elleni népszavazásról szóló  rendkívül sikeres aláírásgyűjtéssel keresztülhúzta ezt a tervet? A Momentumot még 2016-ban alapították diplomás illetve egyetemista budapesti fiatalok, akik az olimpia ellenes mozgalom formájában új politikai erőként akarták magukat megjeleníteni - óriási ambíciókkal: a következő, 2018-as választáson a jobboldali nemzeti kormány leváltásának céljával.   Az olimpiai pályázat visszavonásával Orbán most kifogta a szelet lehetséges új kihívóinak a vitorlájából. Orbán évekkel ezelőtt ehhez hasonló visszavonulással egyszer már lecsendesítette az internetadó ellen tiltakozó tömegtüntetéseket.

Kútba esett a népszavazás

A Momentumnak az volt a stratégiája, hogy kezdetben ne aprózza szét magát tematikusan, hanem először egyetlen, ütős projektre összpontosítson: beszédekre az olimpia értelméről és értelmetlenségéről. Most azonban nem lesz meg a népszavazás.  A Momentum reakciója az olimpiai pályázat visszavonására ennek megfelelően durcásan hangzott:  “Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván elmenekült 266 ezer vagy még több ember akarata elől”. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András hozzáfűzte: “egyik szemem sír, a másik nevet”. Aktivistái Budapesten néhány hét alatt közel 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze az olimpia ellen. Ez kétszerese volt annak, mint amennyire  a népszavazáshoz szükség lett volna. 

Irányvonalvita fenyeget

Jelenleg a Momentum Egyesületnek csupán 145 tagja van. Márciusig nincs tagfelvétel. Az ideológiai profilja a csoportnak, amely még ebben az évben politikai párttá akar alakulni, még homályos, és egyelőre csupán elnöke, a 28 éves Fekete-Győr fejében ölt alakot. Fekete-Győr jogot tanul, szülei az Orbán vezette pártra, a Fideszre szavaznak. 2010-ben még maga Fekete-Győr is a Fideszre szavazott. A Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök 2006-os hírhedett hazugság-beszédét követő Fidesz propaganda fellelkesítette őt. Gyurcsány a pártján belül beismerte, hogy becsapták a választókat. Beszéde kiszivárgott, s részben erőszakos utcai zavargásokat váltott ki, amelyből az Orbán vezette Fidesz és az újonnan alakult szélsőséges jobboldali párt, a Jobbik húzott politikai hasznot.

2010 után Fekete-Győr azonban igen hamar csalódott a Fideszben, mert Orbán egy új alkotmány évén  hozzáfogott a jogállamiság kiüresítéséhez. De a gyengélkedő, és részben kompromittálódott Orbán ellenes balliberális ellenzék sem hozta lelkesedésbe. Az EU-Bizottságnál és a német Bundestagban - többek között Hans-Peter Friedrich CDU-CSU frakcióvezető irodájában - végzett különböző gyakornoki tevékenységet követően Fekete-Győr barátaival együtt elhatározta, hogy maga is tesz valamit a politika megújítására. Vitakörökben találkoztak - gyakran a budapesti Bibó-diákotthonban, amely azért híres, mert Orbán Viktor joghallgatóként ott volt  a fordulat ideje előtti ellenzéki vitakör vezető tagja. Fekete-Győr azonban egyáltalán nem szívesen hallja az Orbán Viktorral történő összehasonlítást. Orbán “elárulta a rendszerváltást. Politikája öncéllá lett, és képmutatássá változott” - mondta az Index.hu internetes oldalnak. 

Mit is akar tehát a Momentum? Tagjai állítólag mind a Fidesz köreiből, mind a baloldali pártokból, sőt még a Jobbik soraiból is érkeznek. Az ideológiák egyáltalán nem fontosak, hiszen “lejárt az idejük” - mondja a Momentum elnöke a “Magyar Narancs” című folyóiratnak. Orbán megszorító menekültpolitikáját tartalmilag helyesnek tartja, de elítéli az ehhez kapcsolódó idegenellenes hecckampányt. Fekete-Győr egyidejűleg csodálja Angela Merkelt, aki menekültkérdésben Orbán ellenfele.

A Momentum feltehetően még számos irányvonalvita előtt áll. Eddig főként belső technikai kérdésekkel foglalkoztak: számos főpróbát tartottak, hogy kiderítsék, kinek van a legnagyobb tehetsége a nyilvános fellépésekhez. Ezt a versenyt Fekete-Győr nyerte - és egyelőre részgyőzelmet aratott Orbán ellen.

Wiener Zeitung, 2017.02.23.

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39