Bejött a papírforma

Jobboldali előretörés Felső-Ausztriában

 
2015. Szept. 27. 23:07

Bejött a papírforma

Jobboldali előretörés Felső-Ausztriában

2015. szeptember 27., Vasárnap 23:07

Meglepőnek éppenséggel nem mondható a vasárnapi felső-ausztriai választás eredménye: pontosan az történt, amit a felmérések jeleztek. Vagyis bár az Osztrák Néppárt maradt a legerősebb párt, az igazi győztes a Szabadságpárt, amely megduplázta a szavazatait.

Az eredmény azt is jelenti, hogy megbukott az eddigi koalíció: a Néppárt és a Zöldek együtt sincs többségben. Ezúttal a szokásoktól eltérően a tartományi eredményt a nagy vesztesek sem fokozták le „helyi megmérettetésre”: elfogadott az a nézet, hogy a felső-ausztriaiak a menekültkérdés kezeléséről mondtak véleményt, így elsősorban a szövetségi kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot. Az immár a tartomány második legerősebb pártjává előlépett – a Néppárttól alig 6 százalékkal lemaradó – Szabadságpárt az elemzők szerint menekültellenes politikájával érte el sikerét.
 
Josef Pühringer, a tartományi Néppárt elnöke első nyilatkozataiban kerülte a választ arra a kérdésre, vajon kivel képzeli el a közös kormányzást. A Néppárt ebben a tartományban még soha nem süllyedt 40 százalék alá, s bár első helyét most is megtartotta, több lehetősége van a koalícióra. A kampányban Pühringer támadta az FPÖ-t, ugyanakkor különösen a választás napjának közeledtével mintha nyitva hagyta volna a kiskaput, vagyis nem zárható ki egy néppárti-szabadságpárti koalíció. És természetesen a szövetségi szinten nem túl sikeres, ma már csak nevében „nagy”koalíció (ÖVP-SPÖ) is elképzelhető.
 
A választási eredmény minden bizonnyal kihat az október 11-i bécsi választásra, vagyis hasonló veszteségre készülhet mind az ott hagyományosan vezető SPÖ, mind a Néppárt. Az első nyilatkozatokból kiderül, hogy a pártok országos vezetői sem éppen boldogok, s bár mindenki egyetért abban, hogy a menekültkérdés kezelése a lakosság első számú kifogása, megoldás aligha körvonalazódik.
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl