EU-ellenforradalmárok

 
2016. Szept. 11. 11:07

EU-ellenforradalmárok

2016. szeptember 11., Vasárnap 11:07

Orbán Viktor magyar kormányfő és Jaroslaw Kaczyski, a lengyel kormánypárt elnöke „kulturális ellenforradalmat” követel az EU-ban. Ezzel kellene megvédeni azt a nemzeti identitást, amelyet szerintük az „európai elit”  meg akarna semmisíteni – írja Reinhard Göweil, a Wiener Zeitung főszerkesztője.

Eltekintve attól a csekélységtől, hogy teljesen másképpen néz ki a kulturális identitás Krakkóban, mint Gdanskban, illetve lényeges a különbség Győr és Szeged között, a követelésnek van egy alapvető hibája. 

Mindkét országban megfosztották a hatalomtól az alkotmánybíróságot. Ha Magyarország és Lengyelország ezekkel a messzemenőkig megszorító törvényekkel ma akarna csatlakozni az EU-hoz, akkor nem lehetne felvenni őket.  És – ezt mindkét ellenforradalmár elfelejti – az EU mindkét országnak jelentős gazdasági támogatást adott. Lengyelország 2015-ben 9,4 milliárd euróval kapott többet, mint amennyit az EU-kasszába befizetett, Magyarország pedig 4,6 milliárd euróval. 

Természetesen az EU szükséges változtatások előtt áll. Na de hol marad Orbán és Kaczynski bírálata amiatt, hogy az „európai elit” milliárdokat pumpált országaikba?

Be kell látni, hogy Kelet-Európában az évtizedes szovjet elnyomást követően rendkívül erőteljes a nemzeti öntudat. Az alkotmánybíróságokat megfosztani a hatalmuktól, a nehézségeket az EU-ra hárítani azonban nem annyira ellenforradalmi tett, mint inkább autokratikus vonás. Vajon ellenforradalmiságuk „irányított demokráciából” áll? A kérdésre politikailag mindketten igennel válaszoltak.

Hogy ennek megakadályozására az Európai Uniónak alig van eszköze e tagországokban, az sokkal több kárt okoz, mint a gyakran joggal szidalmazott „európai elit”.

sokkal nagyobb kár az, hogy az, hogy ezekben a tagállamokban megakadályozza az ilyen törekvéseket.

Feltéve, hogy sikeres lenne az ellenforradalom: mi történne akkor? Orbán számára Vlagyimir Putyin orosz elnök egy világító alak, Kaczynski számára pedig egy sötét gazfickó. Vajon mit tenne a két ország között fekvő Lengyelország, hogyha Magyarország autonóm és szankciómentes üzleteket köthetne Oroszországgal? Lerohanná talán Szlovákiát, hogy aztán katonákat állomásoztasson a Magyarországgal közös határon? Vagy kemény szankciókat léptetne érvénybe Magyarországgal szemben?

Akárhogyan is csűrjük és csavarjuk, a kettőjük „kulturális forradalma” nem egyéb, mint egy döbbenetes ostobaság, amely csupán még nehezebbé teszi a szükséges EU-reformok megvalósítását.

Wiener Zeitung, 2016.09.07.

Fordította: dr. Gonda László

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl