Demokrácialebontás az Európai Unión belül

A Der Standard cikke

 
2017. Jan. 23. 08:13

Demokrácialebontás az Európai Unión belül

A Der Standard cikke

2017. január 23., Hétfő 08:13

Orbán Viktor alatt Magyarországon folyamatosan halad előre a demokratikus intézmények jobboldali populista átalakítása. Az Európai Unió jóformán semmit sem tud tenni ez ellen írja Gregor Mayer a Der Standard hasábjain.

Ha a demokrácia egyik meghatározó kritériuma az, hogy békés eszközzel le lehet-e váltani a kormányt, akkor Magyarországon nagyon rossz a demokrácia helyzete. Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök új Alaptörvénnyel és különböző más törvényekkel, a demokratikus közvélemény jelentős korlátozásával és a gazdaságot keresztül-kasul átszövő oligarchiával olyan mértékben bebetonozta hatalmát, hogy belátható időn belül elképzelhetetlennek tűnik a leváltása.

Eközben Magyarországon nincs diktatúra. Nincsenek politikai foglyok, nem alkalmaznak rendőri erőszakot az ellenzéki tüntetőkkel szemben, nincs nyílt cenzúra. És mégis az ország felett mindebből érződik egy leheletnyi. Amikor 2016 októberében egyetlen éjszaka alatt beszüntették a legfontosabb ellenzéki napilapot, a Népszabadságot, akkor a rendőrség nem rohamozta meg a szerkesztőségi helyiségeket, mint történt ez Törökországban, hanem egy biztonsági cég fellépése következtében a mit sem sejtő szerkesztők egyszerűen kizárva találták magukat.

Három évvel ezelőtt nagyszabású razziát tartották a Norvég Alapítványok által támogatott nem kormányzati szervezeteknél (NGOs). Évekig tartó nyomozás után kiderült, hogy semmi törvényellenes tevékenységgel nem vádolhatók. A hatósági zaklatások azonban megakadályozták ezeket a szervezeteket a munkájuk végzésében. Tavaly év végén, miután egy másik NGO szervezet, a TASZ elnevezésű civilszervezet bírósági keresetet nyújtott be, a miniszterelnöki hivatalnak nyilvánosságra kellett hoznia, hogy a brutális razziát Orbán személyesen rendelte el. 

Orbán Viktor miniszterelnök “illiberális demokráciát” akar - Fotó: imago/eastnews/stock&people
 

Az EU nem jelent érdemi akadályt

Orbán most azokat az NGO-kat akarja megfojtani (köztük a TASZ-t is), amelyeket Soros György amerikai filantróp alapítványai támogatnak. Németh Szilárd, az Orbán vezette Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal viccelődött, hogy a “nemzetközi helyzet” lehetővé teszi ezek “eltakarítását”. Ezzel arra utalt, hogy Donald Trump veszi át az amerikai elnök tisztségét. Az olyan autokraták, mint Orbán is, azt várják tőle, hogy az USA most majd feladja az emberi- és polgári jogokra való állandó figyelmeztetések politikáját.

Az EU, amelynek Magyarország 2004 óta a tagja, semmiesetre sem jelent érdemi akadályt a demokrácia folyamatos leépítésének útjában, amit  Orbán 2010 óta szisztematikusan és stratégiailag átgondoltan folytat. Az egyébként is kis számban, gyakran technikai és törvénykezési részletek formájában indított szerződésszegési eljárások, hatástalanul pattantak vissza Orbán szakjogászairól. A megszorító törvényt szóban összhangba hozták az EU követelésekkel, de a lényegi elemeket úgy hagyták meg, hogy azok megszorító hatása megmaradt.

Ezzel egyidejűleg az EU-szervezeteknek alig van olyan jogi eszközük,  amelyekkel szankcionálni lehetne egy autokratikussá váló tagállam törvényhozását rendszerszerű összefüggéseiben. Az Európai Parlamentben az Európai Néppárt (EVP) szintén lojális a tagjai közé tartozó Fidesszel. Az Európa közepén folyó demokrácialeépítést az európai politika tehetetlensége kíséri.  (Der Standard, Gregor Mayer Budapestről, 2017.01.21.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl