A pénzügyi tervező és a Brexit

 
2016. Jún. 29. 08:58

A pénzügyi tervező és a Brexit

2016. június 29., Szerda 08:58

A britek 52 százaléka a kilépés, 48 százaléka a bent maradás mellett – nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: a nép nyilvánvalóan megosztott. A fiataloknak, akik dühösek a választás kimenetele miatt, ám nem mentek el szavazni, mindenképpen fel kell ismerniük: a saját jövőjüket csak akkor alakíthatják aktívan – ahelyett, hogy átengedjék azt a frusztrált, részben tanulatlan idősebbeknek –, ha élnek a szavazati jogukkal. János Zsolt, a határon átnyúló pénzügyek rovatunk állandó szerzője az alábbiakban osztja meg olvasóinkkal gondolatait a témáról.

Józanul tekintve

Ilyen hosszú éjszakám, mint a csütörtökről péntekre virradó 2008 óta nem volt, ... mert persze egyik hírcsatornáról a másikra kattintgattam... miközben végig reménykedtem, hogy az EU-pártiak mégis csak győzelemre viszik a józan észt.

Nem így lett.

Az Obelix- idézet

Még oldalakon át írhatnék ilyeneket és mondhatnék ezt-azt a britekre – az Obelix idézet példájára „ Dilisek ezek a britek”. És utalhatnék arra is, hogy a népszavazást végeredményben az ötven felettiek döntötték el. Éppen itt képviseltették magukat nagy számban azok a britek, akik egyébként soha semmikor nem azért mennek el, hogy valamire szavazzanak. Nos, valóban, most szavazhattak valami ellen, nevezetesen az EU tagság megtartása ellen (az angol fiatalok meg fogják köszönni ... én személy szerint valósággal meg vagyok döbbenve).

Számomra az a kérdés, vajon a fiatalok mikor kezdik követelni a választási korhatár felső határának a bevezetését. Az egyes nemzedékek érdekei láthatóan ellentétes irányúak. A fiatalok, már csak a csökkenő születésszám miatt is hátrányban vannak a választásoknál az idősebbekhez képest.

Nekünk pénzügyi tervezőknek azonban tartózkodnunk kell az érzelmektől. Különösen most. És előre kell tekintenünk. Voltak és továbbra is lesznek olyan fejlemények, amelyek meglepetést okoznak nekünk és ezzel a tőkepiacnak. Döntő fontosságú, hogy éppen ezeket az árfolyamhanyatlásokat időben hasznosítsuk, és ne tegyük ki magunkat a tévé-fogyasztói pániknak. A legfontosabb tőkepiacok -6 százalékkal zárták a napot. Az igazi krach nekem máshogyan fest. A jegybankok valószínűleg beavatkoztak a devizáknál, ám a tőzsdepiacokon ezt nem tették, ami szerintem jó. A tőzsdepiacokon legyen csak ingadozás. A kockázat torzításának minden formája a befektetők helytelen kockázat-érzékeléséhez vezet.

Éppen az ilyen piaci mozgások után keresik a befektetők azokat az eszközöket, amelyek nem vesznek részt az efféle piaci mozgásokban. Egyre kevesebb az olyan vállalkozás és termék, amely fölfogja a teljes kockázatot. Egyrészt ezt eredményezik az átláthatósági normák és az alacsony kamatok. Fix kamat nélkül nincs lehetőség garanciára. Az alapkezelőknek a jelenlegi alacsony kamatok mellett nincs játékterük a hibák kiigazítására. Így a befektetőknek nincs más lehetőségük, mint hogy – amint a választásoknál – ne hagyják magukat megvezettetni a „patkányfogók” hazugságaitól, hanem inkább foglalkozzanak a háttér információkkal. Fontos, hogy a kilátásba helyezett megoldások logikáján eltöprengjenek. Aki ezt nem szívleli meg, annak később még nagyobb veszteségekkel kell szembenéznie. Kockázat nélküli és garantáltan magas hozammal kecsegtető termék nincs. Nehéz belátni, hogy csak mert egy magas hozamot fizető befektetés jól működött, azért a kockázat mindig is jelen volt. Csak éppen nem következett be a károkozás! Ennek veszélye azonban mindig fennáll.

Még egy szó a végére

Baráti megfogalmazásban a britek fele ezt gondolja: „Egyedül jobban csináljuk!” Világosan fogalmazva azonban a Brexit annyit jelent: „Nem akarunk idegeneket az országunkban, sem EU-bevándorlókat sem más bevándorlókat!”

És ez, kedves Olvasók, engem nagyon elgondolkodtat. Bizonyosan nem vagyok a jelenlegi EU-politika híve. Azonban mindenképpen az európai gondolkodás híve vagyok. Anglia nélkül is...de szívesen Skóciával és Észak-Írországgal!.. hiszen EURÓPA-projektünk túlságosan fontos, ez egyfajta békeprojekt... hogy aztán ne mondjuk megint túl későn, „hú, ezt azért nem így akartuk...”

Tőzsdetechnikailag egyébként a Brexit nem esemény


A britek kilépnek az EU-ból, ám ez legalább két évet vesz igénybe. Ebben az időszakban tárgyalják meg, hogyan lesz a továbbiakban. Önök abból indulhatnak ki, hogy ez nem lesz nagyon másként, mint ma. Senkinek nem fűződik ugyanis érdeke a rossz gazdasági kapcsolatokhoz. Ezt a befektetők hamar felismerik, és fokozott mértékben teszik majd azt, amit már el is kezdtek: vagyontárgyakat vásárolnak. Egyébként, ha bárhol is „a tőzsdei krachról” olvasnak, ne hagyják magukat félrevezetni. A DAX jegyzése ma tűpontosan azon a szinten áll, mint az előző héten, csak éppen elszállt az a vélt előzetes öröm, amit a britek EU-ban maradásának reménye előidézett, és ami 9 százalékos átmeneti erősödést okozott.

Összegezve: Őrizzék meg nyugalmukat, élvezzék a szép napokat, szórakozzanak az EB mérkőzéseivel és tartsák a kapcsolatot a higgadt pénzügyi szakértőkkel, akik képesek függetleníteni magukat az egyszerűen csak a forgalom növelésére törekvő médiáktól.

János Zsolt MAS

Ügyvezető igazgató
Értékesítési tanácsadó- tréner – vezető előadó

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl