Mikor érdemes befektetni?

A pénzügyi tervező tanácsai

 
2015. Aug. 16. 10:42

Mikor érdemes befektetni?

A pénzügyi tervező tanácsai

2015. augusztus 16., Vasárnap 10:42

Amikor e cikk megírását elkezdtem, még csak nem is lehetett sejteni, milyen lépéseket tesz a Kínai Nemzeti Bank- írja rovatunk állandó szerzője, János Zsolt MAS pénzügyi tervező (PFS-Partners). A piac reakciója eltúlzott volt, hiszen semmi újdonság nem történt. Évek óta tudjuk, hogy az állam manipulálja ezt a mellesleg átláthatatlan piacot. A pénzügyi szakember e legújabb fejleményeket is figyelembe véve vonja le következtetéseit arról, vajon érdemes-e egyáltalán befektetni?

Az ilyen rövidtávon ható fejleményektől függetlenül éppen a múltból nyerhetünk fontos ismereteket- hívja fel a figyelmet János Zsolt: a felfelé mutató irányzatok hosszabb időn át érvényesülnek, a kiigazítások viszont gyorsabban és hevesebben jönnek, mint ahogy azt a befektetők elképzelnék. Amint valamit biztos tippnek hiszünk, máris jönnek az ellentippek és a kilengések.

Van egy vissza-visszatérően megfogalmazott mondat: „Csak akkor teszek félre pénzt, ha megéri...” Nagyon sekélyes szempontból ez helytálló lehet, de a kérdés az, vajon szükség van-e később a tartalékokra? Ha igen, akkor nem téma, megéri-e, hiszen inkább egzisztenciális szükségletről van szó! Ugyanígy látom a nyugdíjra félretett tőke kérdését is – folytatja a gondolatmenetet a pénzügyi tervező. Az ipar éveken át olyan termékeket kínált az embereknek, amelyekbe „igazán érdemes befektetni”. Amikor aztán az alacsony kamatok mostani időszakában nem kapják meg az ígért hozamot, az emberek csalódottak. Sokan felmondják a szerződésüket, s közben figyelmen kívül hagyják, hogy nem csak a hozamra kellene gondolni, hanem inkább arra az alapvetésre, hogy egyáltalán van valamijük.


Ugyanakkor kialakul egy illúzió. Sok befektető csak itt ébred fel, kapzsin szeretne gyors nyereséget, pedig a gyengébb időszakok fontosan a bevásárláshoz, de ezekben az időkben sokan menekülve eldobják a befektetéseket, mert nem tudnak bánni az alacsony árfolyamokkal. Ezekből a rossz reflexekből alakul ki a tömegeknél a nagyon rossz hozzáállás a piacokhoz. Fekete/fehér – jó időben kapzsi/ rossz időszakban csalódott.


A tőkebefektetéseknél tudatosítani kell három szakaszt.
1. Bevásárlási szakasz
2. Tárolási szakasz
3. Eladási szakasz

Vegyük például a Dow Jones Indexet, az 1982. augusztus és 2000. január közötti időszakot, amikor a Doe Jones Industrials 776 pontról 11 722-re emelkedett. Ebben a 17 és fél évben a Dow tehát tizenötszörösére erősödött. Ez 1 410 százalékos nyereség, és évi átlag 16 százalékos hozam! Ez alapjában véve nagyon jó, csak éppen ezek után helyesen kell kialakítani az elvárásokat, hiszen amint már megállapítottuk, ilyen árfolyammozgás nem folytatódhat örökké. Az említett Hausse után azután be is következett a lefelé tartó szakasz, amikor kipukkadt az internet-lufi. Ez a szakasz azonban igen fontos volt ahhoz, hogy a következő fellendüléshez bevásároljunk.

Tudunk egyáltalán valamire következtetni az elmúlt 65 év árfolyammozgásaiból?

János Zsolt felhívja a figyelmet az itt következő grafikonra, amelybe egy további fellendülési trendet iktatott be.

Ez a fellendülési trend néhány igen érdekes pontot „talál el”. Például az 1970-es mélypontot, az 1987-es zuhanási mélypontot, a 2009-es pénzügyi válság mélypontját.

Nincsenek említve a „kilengések”, vagyis a hetvenes és nyolcvanas évek oldalirányú szakaszai, valamint az internet-lufi, az ingatlan-lufi (amely végső soron a pénzügyi válsághoz vezetett).

Döntő azonban, hogy kilengések léteznek, és a befektetőnek azokat is túl kell élnie. A lefelé történő kilengések igen fontos bevásárlói szakaszok. A probléma az, hogy ilyenkor nagyon rossz a hangulat. Hiszen különben nem lenne alacsony az árfolyam. A befektetők ezekben a szakaszokban sajnos nagyon visszafogottak.... Ezek a szakaszok a hosszú távú teljesítmény szempontjából nagyonis fontosak.

Nem nehéz felismerni, hogy a Dow Jones jelenleg e felfelé tartó szakasz felső határánál van.

Persze ez a szemlélet egy a sok közül. És bizonyára vannak olyanok, akik „alá tudják támasztani”, miért áll a Dow Jones történetének legnagyobb fellendülése előtt (persze vannak mások, akik pont az ellenkezőjét állítják).

Maradjunk egyszerűen csak realisták: természetesen jöhet még egy kilengés felfelé. De vajon mi indokolja ezt?

Az alapkamatláb az Egyesült Államokban a nulla közelében van és a következő hónapokban inkább csak csekély emelkedés várható. Ettől az őrtoronytól tehát aligha lehet támogatásra számítani. Teljes foglalkoztatottság és nagyobb fogyasztás? Ez éppenséggel segítene, de semmiképpen nem „robbantaná” a Dow Jones indexet.
És a piac ezen a héten már hasznosította a kínai fejleményeket...


Összegzés


Nagyon meglepne a határozott kilengés felfelé– vonja le a következtetést János Zsolt. Az oldalirányú mozgás egy ideig még folytatódhat.
A fölérendelt felfelé mozgás feltehetően folytatódik – addig, amíg... Mindenesetre rosszabb passzívan szemlélni, mint bevásárolni a kiigazításokba.
Ha ismét csak hosszas oldalirányú mozgás áll fenn, akkor célszerű pénzt félretenni, és ezzel +/- hozamhoz jutni. Ez annyit jelent, hogy legalább van tartalék, amire egész biztos szükség lesz....

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39