Bécs komolyan gondolja a harcot a terror ellen

Új biztonsági csomag, együttműködés Koszovóval

 
2015. Jan. 21. 12:30

Bécs komolyan gondolja a harcot a terror ellen

Új biztonsági csomag, együttműködés Koszovóval

2015. január 21., Szerda 12:30

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter már a párizsimerényletnapján belejelentette, hogy a terrortámadások miatt anyagi és személyi erősítést kap az osztrák rendőrség. Az ígéret a következő kormányülésen realizálódott: a kabinet négy év alatt összesen 290 millió eurót biztosít a terrorelhárítás korszerűsítésére, a személyi állomány növelésére.

Az összeg legnagyobb részét – 126 millió eurót –a cyber-biztonság és a bűnügyi technika fejlesztésére fordítják. E területen négy év alatt 1000 fővel bővítik a létszámot. A kommandósok felszerelésére, védő mellényekre, fegyverekre és páncélozott járművekre 29 millió eurót szánnak, míg 5 milliót tesz ki a különleges bevetési módszerek javítása – például a potenciális terroristák megfigyeléséhez használt videó rendszerek, illetve a kiértékelési eszközök korszerűsítése. Több tízmilliót fordítanak az információs technológia és biztonság, illetve a kommunikáció, az oktatás és kiképzés fejlesztésére.

Az új biztonsági csomagban nem szerepel helikopterek beszerzése, ám nem titok, hogy a belügyminiszter asszony intenzív tárgyalásokat folytat a hadsereg vezetőivel katonai gépek átadásáról. Egyébként a

két különleges egység feladata. Ezek egyike a rendőrség (a belügyminisztérium), a másik a hadsereg, illetve a védelmi minisztérium fennhatósága alá tartozik. A kettő között most szorosabbá válik az együttműködés, a hadsereg által fenntartott, több mint ötven éve alapított Jagdkommando – vadász kommandó – segítséget ajánlott a rendőrségi Cobrának, abból a megfontolásból, hogy a terroristák cselekedetei katonai választ igényelnek. Ausztriában ilyen feladatra. ebben a pillanatban csak a határon kisegítő szolgálatot teljesítő sorkatonák vethetők be A párizsi eseményeket elemezve a szakértők ezt édes kevésnek tartják – vagyis úgy vélik, itt az ideje a két kommandó szorosabb együttműködésének.

Más típusú kooperáció is segítheti a nagyobb biztonságot. Sebastian Kurz legújabb koszovói látogatásán vendéglátóival a terrorizmus elleni közös harcról is tárgyalt. Erre van fogadókészség Pristinában, ahol nemrégiben letartóztattak egy a dzsihád mellett prédikáló imámot. Kurz arra hivatkozva kért határozott fellépést a radikalizmussal szemben, hogy Koszovón – a Balkánon – keresztül vezethet a dzsihádisták útja Szíriába és Irakba, vagyis az országnak jelentős szerep juthat a majdan kiképzett harcosként esetleg Európába visszatérő szélsőségesek lekapcsolásában. Bár Koszovó lakosságának többsége muzulmán, az ország vezetői az európai jellegű iszlám mellett kötelezik el magukat, így az együttműködésre van remény.

A biztonsági csomag bejelentése nagyjából egybeesett egy robbanószerrel rendelkező öttagú csoport franciaországi letartóztatásával. Az első jelentések szerint a csoportnak osztrák tagja is volt – később ezt cáfolták, ám úgy tudni, a tervek között ausztriai terrortámadás is szerepelt. Mindez csak alátámasztja az ausztriai intézkedések jogosultságát.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl