Bécs fenyegetőzik, Budapest nyugodt

 
2016. Szept. 8. 18:38

Bécs fenyegetőzik, Budapest nyugodt

2016. szeptember 8., Csütörtök 18:38

A dublini visszavételekkel összefüggésben a magyar külügyminiszter kitart a  „nem” mellett – írja a Die Presse.

Talán csak kicsúszott a száján, talán pontosan így tervezték: mindenesetre Wolfgang Sobotka (ÖVP) belügyminiszter az ORF rádióban szerdán reggel mintegy mellékesen megfenyegette a magyar kormányt, hogy bepanaszolja az Európai Bíróságon (EuGH). „Ha valamelyik tagállam vagy egy államközösség folyamatosan törvényt szeg”, akkor „számolnia kell a jogi következményekkel is” – mondta Sobotka az Ö-1 „Reggeli újság” című műsorában. Utólagos észrevétele: „A Köztársaságnak kötelessége figyelnie, hogy az Európai Unió betartsa a törvényeket. Punktum!” Ha szükséges, panaszt kell tenni.

A vita hátterében az áll, hogy Ausztriában jelenleg még mindig közel 6000 olyan menekült tartózkodik, akiket a Dublini Megállapodás értelmében vissza kellene toloncolni Magyarországra. Őket a szomszédos országban (értsd: Magyarországon, a szerk.) regisztrálták, közülük néhányat más országokban is, de a budapesti kormány hevesen tiltakozik befogadásuk ellen. Így ők hathónapos határidő elteltével Ausztria illetékességi körébe kerülnek.

Ausztria „tévúton jár”

Budapesten viszonylagos nyugalommal reagálnak az osztrák fenyegetésre: Szijjártó Péter külügyminiszter arról tájékoztatta a Die Pressét, hogy a magyar álláspont változatlan marad. Egyetlen olyan menekültet sem fogadnak be, aki magyarországi beutazása előtt már járt más biztonságos országban is. Emellett betartják az EU-s szabályokat, végül is a külső határokat védelmezik: „Tévúton jár, aki bíráljaazt az országot , amely Európát – és így Ausztriát is – védelmezi”.

A magyarok által említett EU-s szabály azt írja elő, hogy a menekült visszaküldhető abba a tagállamba, amelyen keresztül először lépett a közösség területére. Nagyon sok menekült számára ez Görögország volt. Mindazonáltal léteznek olyan európai bírósági határozatok is, amelyek megakadályozzák a visszatelepítést ebbe a teljesen túlterhelt befogadó országba. Ezért Magyarország nem tud teljesen kibújni a felelőssége alól. A Dublini Megállapodásnak azonban vannak további záradékai is, amelyeket alkalmazni lehet. Így a befogadásért az az ország is lehet illetékes, amelyben valamely családtag már legálisan tartózkodik. Ha Ausztria már biztosított menekültstátuszt egy szíriai családnak, akkor a további családtagok kérelmeinek elbírálására is ő lesz illetékes.  (ag/cu/wb)

(Die Presse, nyomtatásban: 2016.09.08.)

Fordította: dr. Gonda László



jooble
Bogipark
Ilona stüberl