Ajándék: a magyar közhivatalnokok nem akarnak Jézuskát játszani Orbánnak

 
2016. Dec. 11. 18:59

Ajándék: a magyar közhivatalnokok nem akarnak Jézuskát játszani Orbánnak

2016. december 11., Vasárnap 18:59

A kormány az ország valamennyi nyugdíjasához el akarta küldeni a közhivatalnokokat. A közhivatalnokok azonban ezt visszautasították - írja budapesti keltezésű tudósításában Gregor Mayer a Der Standardban.

Magyarország ilyet Orbán Viktor hat évvel ezelőtti hivatalba lépése óta még nem látott: az egyébként lojális közhivatalnokok egy emberként szálltak szembe a nemzeti konzervatív miniszterelnök akaratával. Ennek megfelelően ugyanis karácsonyig országszerte közel 26 000 kormány- és járási hivatalnoknak kellett volna 2,8 millió nyugdíjas részére eljuttatnia egy-egy 10 000 Ft értékű utalványt.

Az Erzsébet-utalvány a bérköltségek adókedvezményben részesülő alkotóeleme, amelyet a munkaadójuktól kapnak a munkavállalók, s amit élelmiszerre vagy szolgáltatásokra tudnak beváltani. Orbán elrendelte, hogy minden nyugdíjasnak egyszeri karácsonyi juttatást kell kapnia, amelynek átszámítva kb. 32 eurós értéke  a havi 340 eurós átlagnyugdíj esetében nem is olyan csekély összeg.

Orbán Viktor kormányának visszakoznia kellett - Foto: reuters/László Balog

Lázár János kancelláriaminiszternek az az ötlete támadt - erre a főnöke is rábólintott -, hogy a juttatást ne a posta kézbesítse, hanem azt közvetlenül kormányhivatalnok révén  juttassák el az érintettekhez. Az ötletet a közvélemény előtt  azzal indokolta, hogy az állami posta kézbesítési költsége igen magas - küldeményenként 1,53 euró. Másrészt  a karácsony előtti négy-öt napon egyébként se lenne semmi más dolguk - vélte a miniszter.

De ahogyan azt a hvg.hu bennfentesektől megtudta, a hivatalnokok tervezett alkalmazásával teljesen más szándékok vezérelték Orbán jobb kezét. Az egyébként irodáikban aktáik fellett görnyedező bürokratákat azért  kellett volna nyugdíjasok közé küldeni hogy végre közvetlen érintkezésbe kerüljenek ezzel a fontos választói réteggel. Az akció sikere esetén - állítólag bizalmas körben ezzel érvelt Lázár - az állami alkalmazottakat később a választási kampány céljaira is tömegesen lehetne majd felhasználni. 

Az az elgondolás, hogy a 2018-as választás során nem csak a kormányzó Fidesz aktivistáira lehet majd támaszkodni, hanem a köztisztviselők tízezreire is, a hatalomtudatos kancelláriaminisztert valósággal felvillanyozta. Csak őt, mert semmi nem lett az egészből. Azért nem, mert Orbán számára a hivatalnoki kar sem  jelentéktelen csoport. A két szakszervezet is azonnal felsikoltott - és ezt tényleg meg is hallották, ami csak ritkán fordul elő Orbán-országban: a kormány engedett. Most tehát mégis csak a posta fogja kikézbesíteni a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat.

Rogán Antal kabinetfőnök azt a feladatot kapta, hogy Orbán nevében egy különösen szívmelengető üzenetet jutasson el a magyar nyugdíjasokhoz. Mindenesetre, amint az most köztudottá vált, a huzavona miatt a posta nem garantálja, hogy az utalvány és az üzenet karácsonyig tényleg eljut majd valamennyi nyugdíjashoz. 

Az a hír járja, hogy az évvégéig azonban még valamennyi továbbításra kerül. (Gregor Mayer, Der Standard, 2016.12.10.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39