A botrány tovább gyűrűzik - ki lesz a vesztese?

 
2017. Okt. 6. 11:29

A botrány tovább gyűrűzik - ki lesz a vesztese?

2017. október 6., Péntek 11:29

Egyre vadabbak a kiszivárogtatások az SPÖ-t sújtó piszkos kampány ügyről. Miközben világos és bizonyított, hogy Christian Kern kancellár -  pártelnök és az SPÖ kancellárjelöltje - mit sem tudott a Kurz lejáratására tovább üzemeltetett (annak idején a hírhedt Tal Silberstein tanácsadó által megkezdett) facebook oldalakról, a párton belül már van bűnbak.

 

Peter Puller - fotó: Kleine Zeitung 

Miután a kampányfőnök Georg Niedermühlbichler lemondott, az oldal működtetésében aktívan résztvevő  Paul Pöchhacker SPÖ-tagságát felfüggesztették. Ő egyébként szeptember 6. után már nemigen  lehetett játékban, akkor ugyanis autóbalesetet szenvedett, és azóta is betegállományban van. A botrány azonban mindent felülír a választás előtti utolsó hetekben, és nincs nap, amikor ne kerülne napvilágra valami újabb piszkos részlet.

Most  egy másik aktív résztvevő szólalt meg, az a Peter Puller, aki a  Silberstein csoport megbízásából csapatával a két szóban forgó oldalt ténylegesen működtette. Puller mindenekelőtt megerősíti, hogy Kern nem tudott a projektről, sőt, szavai szerint  Niedermühlbichler  sem. Ő maga közvetlenül a Silberstein- vállalkozástól kapta a fizetését, ám amikor az izraeli tanácsadót augusztus közepén  hazájában pénzmosás gyanújával letartóztatták, az SPÖ pedig felmondta a vele korábban kötött szerződést, ő nem kapott olyan instrukciót, hogy szüntesse be az oldalakat.

Kapott viszont egy 100 ezer eurós ajánlatot az ÖVP-től, konkrétan Sebastian Kurz irodájától, arra az esetre, ha tovább működteti az  oldalakat. Az ÖVP vezetői tudták, hogy Silbersteinnek dolgozik, mint ahogy azt is, hogy a tanácsadó az SPÖ kampányaiban működik közre. Puller állításait sms -ek támasztják alá.

Puller saját bevallása szerint nem reagált az ajánlatra, ám azt nem zárja ki, hogy  a csapat más tagjai ne kaptak volna hasonló ajánlatot, és ne fogadták volna el azt. Az ÖVP cáfol..

Az SPÖ most azt feltételezi, hogy a Kurz lejáratásáról szóló két facebook oldalt az ÖVP utasítására működtették tovább: hogy később majd leleplezhessék az "SPÖ piszkos kampány módszereit". A leleplezés most megtörtént, alig két héttel a választás előtt, és nyilván valóban nagy kárt okoz az SPÖ-neek. hacsak a még hátralévő tz napban a további leleplezések nem ütnek vissza az ÖVP-re.

Egy biztos: a kampányok soha nem patyolat tiszták, ilyet azonban az osztrák választók még nem éltek meg.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl