Kortárs képzőművészeti vásár Bécsben

Kiütéssel győzött a Vienna Contemporary

 
2016. Szept. 6. 16:09

Kortárs képzőművészeti vásár Bécsben

Kiütéssel győzött a Vienna Contemporary

2016. szeptember 6., Kedd 16:09

A kortárs képzőművészet jó ideje otthon van már Bécsben: köznapi terjesztői, a kisebb-nagyobb galériák ugyancsak jól érzik itt magukat. Másfelől az osztrák főváros komolyan veszi a Dél-Kelet-Európa közötti kapcsolódási pont szerepet. Tavaly az addig Viennafair néven ismert kortárs képzőművészeti vásár két ágra szakadt: a régi gárda Vienna Contemporary néven folytatta az addig kialakított gyakorlatot, s a siker nyomán az idén ismét meghirdette a galériák találkozóját.

Immár egyedüli rendezvényként fogadja a szeptember 24.-25.-i hétvégén a látogatókat: a Viennafair nevét és a vásárvárosi helyszínt tavaly még megtartó rendezők az idén visszaléptek. Bécsben nincs létjogosultsága két kortárs művészeti vásárnak – vonta le a  tavalyi nem túl sikeres Viennafair rendezője a tanulságot. Szerencsére az előző tíz évben szerzett tapasztalat, a kialakított kapcsolati háló nem veszett el, ha új néven is, de a régi gárda átmentette.

A számok imponálóak: az idén szeptember végén 28 országból 112 galéria mutatkozik ne, csaknem 500 kortárs művész alkotásait hozzák magukkal. Vagyis követik a 2005 óta kialakult gyakorlatot, ami immár hagyománnyá válik.  
Tavaly nemcsak a galériák újjáalakított találkozója vált be, hanem a helyszín is. A Vásárvárosból a rendezvény a harmadik kerületbe költözött: a Marxhalle, Bécs egykori nagy központi vágóhídja nagyszerűen felújított formájában, tágas csarnokával és igen előnyös fényviszonyaival ideális terepnek bizonyult, így érthető, hogy a rendezők az idén is ide térnek vissza.

Tavaly még „csak” 99 galéria bízott a megújulás sikerében, az idén mér 112-en jönnek, köztük a magyarok. Az acb Galéria és a Molnár Ari Galéria már törzskiálíltónak számít, most hatodszor vesz részt a vásáron (idén   Benczúr Emese, Ekaterina Shapiro-Obermair és Vincze Ottó alkotásait mutatja be), de a résztvevők között ott van az alig két éve alakított budapesti Chimera-Projekt Gallery, az Inda Galéria és a Trapéz Galéria is. Részvételük jó lehetőséget nyújt a hozzájuk kapcsolódó művészek bécsi és – a rendezvény jellege miatt – nemzetközi bemutatkozására, a galeristáknak pedig a kapcsolatépítésre és tapasztalatszerzésre. Utóbbit jelentősen elősegítik a keretrendezvények, az előadások, viták, közönségtalálkozók, amelyek részletes programja a honlapon található.

A tavalyi kiállításnak még egy magyar vonatkozása volt: a belső kiképzést, a falak legyártását és felállítását és megvilágítását magyar cégre bízták.

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl